2024. március 29., péntek

Már a közvilágítás is célpont

Nem újdonság, hogy urbánus környezetben rongálás áldozatává válik a városi bútorzat, összetörik vagy kitépik a padokat, letörik a szemeteskannákat, bezúzzák a kirakatokat, ablakokat, ellopják a köztéri szobrokat, falfirkákkal csúfítják az épületeket, átfestik a közlekedési jelzőtáblákat. Zomborban a Hősök parkjában az önműködő öntözőrendszer is célpontja lett a garázdáknak, a közelmúltban ugyanott a Rákellenes Egyesület apró tábláját is lefeszegették egy padról, amit az egyesület az emlékezet padjaként jelölt meg.

Az utóbbi napokban a kandeláberek és a közvilágítást szolgáló villanyoszlopok is a rongálók célpontjává váltak. Így például a Bácskai Nagycsatorna melletti gyalogos- és kerékpárút mellett négy kandelábert rongáltak meg ismeretlenek.

Aleksandar Karalić, a Zelenilo kommunális közvállalat közvilágítással megbízott igazgatója elmondása szerint a régi vasúti híd közelében az egyik kandelábert teljesen használhatatlanná tette a vandál rongálás, hármat pedig részben. Ugyanazon az éjszakán valakik meg a vasútállomás melletti Ivo Lola Ribar parkban megrongáltak egy világítótestet hordozó oszlopot és fölgyújtották az oszlopon belüli elektromos vezetékeket.

Bizonyára nem szándékosan, de minap a Filip Kljajić utcában egy járművezető fényes nappal autójával nekihajtott egy közvilágítási oszlopnak és kidöntötte azt.

A Zelenilo közvállalat közvilágítási munkaegysége mindezeket a rongálásokat kijavította, egyben fölkéri a lakosságot, hogy őrizzék és becsüljék a közvagyont, hiszen az közös tulajdonunk, és adófizető polgárokként együtt finanszírozzuk a fönntartását.