2024. március 28., csütörtök

Felépült az új levéltár

Az Újvidéki Levéltárat már négy évtizeddel ezelőtt is új épületbe szerették volna költöztetni, de az ötletet sokáig nem sikerült megvalósítani

A levéltár új, „okos” épületét az idén sikerült befejezni, folyamatban van az objektum használati engedélyének a beszerzése, valamint kiírták a közbeszerzési pályázatot, az épület berendezésének a beszerzésére.

Petar Đurđev, az Újvidéki Levéltár igazgatója elmondta, nem lehet pontosan tudni, mikor kezdődhet el az átköltözés, de november közepéig kiválasztják a pályázatra érkező legjobb ajánlatot, ezután ki kell várni a panasztételre előlátott időszakot, és csak azután kerülhet sor az átköltözésre.

– A múlt évszázad nyolcvanas éveinek végén, amikor átköltöztették a Vajdasági Levéltárat Karlócáról Újvidékre, a levéltári anyagot viszonylag gyorsan sikerült áthelyezni, viszont az elrendezése több évig is eltartott. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a költöztetést minél gyorsabban véghezvigyük, számításaink szerint 100 munkanapra lesz szükségünk. Azonban jó ideig eltart majd az, mire az új épületben minden a helyére kerül, és a munka megszervezése is időigényes – mondta az Újvidéki Levéltár igazgatója.

Đurđev nem titkolta elégedettségét, az új épület nagyon szép és funkcionális, építése során minden kis részletre odafigyeltek, és a legújabb műszaki előírások szerint készült, szerinte az újvidékiek büszkék lehetnek az új levéltárra.

– Az újvidéki önkormányzat a gazdasági válság kellős közepén döntött a befektetésről, de ennek köszönhetően egy új, multifunkcionális épületet kaptunk, ez lesz az ország legjobban felszerelt levéltára, amelyet a legmodernebb kutatási eszközökkel szerelnek fel. A levéltári anyag tárolása szigorú előírásokat, feltételeket követel. A tárolási részlegekben a levegő hőmérsékletét folyamatosan 17 fokon kell tartani, és a levegő páratartalma sem ingadozhat sokat, 50 és 55 százalék között alakulhat. Ezek a feltételek nem voltak meg a várban. Az új épületben 300 négyzetméteres tárlati rész áll majd rendelkezésre, ahol kiállításokat is szervezhetünk, és még egy konferenciatermet is kialakítottak. A levéltár modern épületének megnyitásával Újvidék új kulturális központot kap – magyarázta Đurđev.

Az Újvidéki Levéltár új épülete 5000 négyzetméteres, ebből 3200 négyzetmétert a levéltári anyag tárolására alakítottak ki. A jelenlegi levéltárnak erre csak 1100 négyzetméternyi területe van, így mindenki felmérheti, mekkora bővítés történt – írta a Dnevnik napilap. A levéltárban összesen 8 kilométernyi adatot tárolnak, Đurđev szerint miután átköltöznek az új épületbe, még egyszer ennyi adatot tárolhatnak majd, sokáig azonban nem voltak képesek új tartalmak fogadására, mert nem volt elegendő hely. A levéltár igazgatója szerint nagyon gyorsan elérkeznek majd a 17 kilométernyi anyagig, ennyi anyag tárolására látták elő az új épületet.

Az Újvidéki Levéltárat 1950-ben alapították, és a Péterváradi várban lévő helyiségek a kezdetektől fogva nem feleltek meg az archívum tárolására. Az átköltöztetés gondolata először 1976-ban merült fel, akkor azt tervezték, hogy az Újvidéki Televízió mišeluki épülete mellett épül fel az új levéltár. Az akkori tervek alapján 1985-ben kezdődött volna az építkezés, de nem lett belőle semmi. Az újvidéki önkormányzat 1992-ben úgy döntött, hogy a levéltárat máshová helyezik, mert nem felel meg alapvető funkciójának, azaz nem fogadhat új dokumentumokat megőrzésre. Ekkor több épület is szóba került, egyesek a sétányon lévő hadseregotthonra gondoltak, mások viszont a Futaki utcai kaszárnyát szerették volna átalakítani. A sok tervből azonban egy sem valósult meg, egészen 2011-ig, amikor a gazdasági válság kellős közepén az újvidéki önkormányzat döntést hozott az új levéltár épületének a megépítéséről, amelyet az idén sikerült is befejezni.