2024. április 19., péntek

Törökbecsei állattenyésztők külföldi tanulmányúton

Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban járt tanulmányi kiránduláson a törökbecsei önkormányzat és a Vranjevo Állattenyésztők Egyesületének a delegációja, céljuk az volt, hogy itthon is hasznosítható tapasztalatokat szerezzenek az őket vendégül látó állattenyésztőktől.

Vojislav Blažin állatorvos elmondta: az ottani támogatások, a munkaszervezés és rendezettség is sokkal magasabb szinten vannak, mint Szerbiában, mégis vannak olyan termelési részek, amelyben a hazai tenyésztőknek sem kell szégyenkezniük. A meglátogatott birka-, marha- és sertésfarmok sok új ismerettel szolgáltak, a legfontosabb tapasztalás pedig az volt, hogy a jól szervezett termelés a siker egyik kulcsa.

Saša Šućurović polgármester a látogatás után arról beszélt: számára értékes felismerés volt az, hogy az önkormányzat milyen komoly szerepet vállalhat az állattenyésztés fejlesztésében.

Jobb szervezésre és komolyabb együttműködésre van szükség ahhoz, hogy bővülhessen a piacunk. Ennek jegyében Kumánon hamarosan elkezdődik egy biogazdálkodási projektum, amit a tartományi mezőgazdasági titkárság is támogat, és folytatjuk a többi mezőgazdasági projektumunkat is, mint amilyen a melegágyak és a mezőgazdasági infrastruktúra fejlesztése – tette hozzá a polgármester.