2024. április 19., péntek

Két előadó, két előadás

Verses turné Vajdaságon át

Két előadóművész járja Vajdaságot két verses összeállítással. A két előadó Hajvert Ákos Bácsfeketehegyről és Tóth Péter Lóránt Kunszentmiklósról, a két verses előadás címe pedig Nem mondhatom el és Vasútállomás. Az első összeállításban mindketten szerepelnek és 2014 márciusában mutatták be először.

– Az volt a szándék, hogy olyan verseket, szövegeket szedjünk össze, amiket már valahonnan ismer a hallgató. Olyan összeállítás ez, amiben benne vannak a nagy klasszikusok, ugyanakkor belecsempésztünk egy-két kortárs szerzőt is, hogy egy picit tovább tudjuk vinni a történetet. Az ember, ha végighallgatja az előadást, akkor valami eszébe jut, hogy pl. amikor ötödikes volt, akkor ezek a versek közül tanulta valamelyiket. Az előadás hossza 70 perc, ezért kicsit lazítottunk rajta, méghozzá videó vetítésekkel. Klasszikus zenét csempésztünk be, viszont modern köntösben: flash mobokat vetítünk. A flash mob, vagyis villámcsődület azt jelenti, hogy egy közösségi térben hirtelen elkezdődik egy művészeti akció, pl. egy vasútállomáson elkezd zenélni egy zenész, közben többen is csatlakoznak hozzá, és egyszer csak ott játszik az egész zenekar – mondta el Hajvert, majd arról is beszámolt, hogy korábban több helyen is felléptek az előadással, jártak Bácsfeketehegyen, Topolyán, Újvidéken, Szabadkán, Kunszentmiklóson és Kishegyesen. Az előadás bekerült a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet tájolási programjába, s ennek kertében elvitték Adára, Nagykikindára, Magyarcsernyére, Csókára és Óbecsére, mondta el Hajvert, majd arról is szólt, hogy az összeállítás célközönsége a középiskolás és a felnőtt korosztály.

Ezzel szemben a Vasútállomás című József Attila verses előadás az általános iskola felsőseinek szól. Ebben Tóth Péter Lóránt egyedül lép fel, és az előadás József Attila halálának 75. évfordulójára készült el, 2013-ban. Tóth azóta bemutatta Kárpátalján, Magyarországon és Vajdaságban, összesen több mint 50 előadása volt. Az eredeti darabban csak versek voltak, de ez túl töménynek bizonyult a diákok számára, és József Attila életét sem ismerik kellőképpen, mondta el a kunszentmiklósi előadó. Ezért a versfolyamot megtörte rövid történetekkel a költő életéből, illetve arról beszél, hogy miért fontos verset olvasni.

– Az átdolgozó verzió jól megállja a helyét az általános- és a középiskolásoknál is. Azért Vasútállomás a címe, mert József Attila életéhez több vonalon is köthető a vasútállomás, másrészről az én életemhez is, ugyanis állandóan vasúttal utazom. Rengeteg időt töltöttem el vasútállomásokon várakozva, s ez a kettő így kapcsolódott össze – mondta el Tóth, majd arról is szólt, hogy a mostani vajdasági tájolást a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága támogatja. Az államtitkárság pályázatának köszönhetően június végéig még közel 150 előadás fog megvalósulni a Kárpát-medencében.