2024. március 28., csütörtök
Szíria-USA-konfliktus

Washington által támogatott felkelők foglaltak el egy települést a dzsihadistáktól

Elfoglalt egy települést az iraki határ közelében az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) nevű ellenzéki katonai szövetség pénteken.

Az előző hónapban létrehozott, kurd és arab fegyveres csoportokból álló SZDE az északkelet-szíriai Haszaka tartományban fekvő al-Hol városból űzte el az IÁ harcosait és vette át a hatalmat. Ezt volt a SZDE első komolyabb harci sikere. A szövetség október legvégén indított támadást a dzsihadisták ellen, és azt ígérte, a művelet addig tart majd, amíg Haszaka összes elfoglalt területét meg nem szabadítják az Iszlám Államtól. A kurd szóvivő szerint a harci siker jelentőségét az adja, hogy az elfoglalt al-Hol városán keresztül vezet az IÁ egyik fő utánpótlási útvonala Szindzsár felé. Az Irakban fekvő Szindzsár városából szintén pénteken űzték ki a dzsihadistákat az iraki kurd önvédelmi erők. "Ez a siker azt jelzi, hogy a szövetség hatékony erő, amely képes előrenyomulni és legyőzni az IÁ-t az al-Hol és Szindzsár közötti 60 kilométeres területen" - közölte a YPG szóvivője.

Az SZDE megalakulása után fegyveresek kapott az Egyesült Államoktól, és Washington bejelentése szerint katonai kiképzőket is küldött Szíria északi részébe, kurd ellenőrzés alatt álló területre.