2024. április 25., csütörtök

Mérges kavarók célkeresztjében

Sok haragosa és irigye lehet Andrej Babiš cseh pénzügyminiszternek (a felvételen). Ellenségből is akad jó néhány, akiknek egy része legszívesebben eltenné láb alól a kormányfő-helyettesi tisztséget is betöltő, szlovák származású politikust.

A gyűlölködők indítékai sokfélék. Akadnak, akik azért orroltak meg rá, mert már az elején megüzente: a kormánnyal együtt szigorúan fellép az adócsalók és az ország évek óta tartó fosztogatása ellen. Másokat viszont azzal bosszanthatott fel, hogy javasolta a szerencsejáték-adó felemelését. Ezzel alighanem sok alviláginak lépett a tyúkszemére, az üzletágat ugyanis jórészt maffiabandák ellenőrzik.

Persze az sem zárható ki, hogy a Csehország második leggazdagabb (üzlet)embereként és az ANO (Igen) kormánypárt elnökeként is ismert miniszter a nagyhalak vizébe dobott kavicsot, s keltett zavart közöttük. Ezért akár még az is elképzelhető, hogy inkább jelentős gazdasági érdekcsoportok orroltak meg rá. Talán azért, mert keresztülhúzta a számításaikat, és jól jövedelmező üzletektől fosztotta meg őket.

Az utóbbi időben meg is szaporodtak a miniszternek szánt halálos fenyegetések. Olyannyira, hogy Babiš a minap kénytelen volt állandó rendőri védelemért folyamodni. Egyéb részleteket nem árult el. Jó oka lehet a hallgatásra, szeptemberben ugyanis olyan hírek keltek szárnyra, hogy az illetékesek több merényletet hiúsítottak meg, amelyek ellene és családja ellen irányultak. Azt is rebesgették, hogy valakik el akarták rabolni mindkét gyermekét, de szerencsére ez sem sikerült.

Az viszont nem titok, hogy egy éve szintén célkeresztbe került. Akkor több kormányhivatal, minisztérium, sőt az államfői iroda is fehér port tartalmazó leveleket kapott. A vizsgálatok megállapították, hogy két küldemény tartalmazott valóban veszélyes anyagot, a többi nem. Az egyik levelet Babišnak, a másikat Milan Chovanec belügyminiszternek címezték. Mindkettőben halálos adag méreg volt.
A belügyminiszternek ciánkáli alapú por érkezett, a pénzügyminiszternek küldött mérget nem nevezték meg. Annyi azonban kiderült: a neki szánt levelet Szlovéniában adták fel.
Babišt a politikai ellenfelei sem kímélik. Kinevezése óta záporoznak rá a kritikák. Sokan azt nehezményezik, hogy milliárdos oligarcha kormánytagként nem mondott le a vállalkozásairól, médiamogulként pedig a cenzor szerepét is vállalja.

A bírálatokra rendszerint azt szokta válaszolni, hogy ellenlábasai azért támadják, mert miniszterként a körmükre nézett, és rácsapott „az újabb lenyúlásokra készülő kezükre”.

A választók alighanem neki hisznek. A legújabb felmérések szerint ugyanis az ANO 26–28 százalékos támogatottsággal magabiztosan vezeti a pártok népszerűségi listáját.