2024. április 18., csütörtök

Módosítaná a termőföld-törvényt a tartomány

A törvény jelenlegi változata állami földek eladását és bérbe adását is lehetővé teszi – A tartományi, majd a köztársasági parlamentnek is jóvá kell hagynia a termőföldekről szóló jogszabály
Illusztráció (Ótos András felvétele)

Illusztráció (Ótos András felvétele)

Meghatározta pénteki ülésén a tartományi kormány azokat a módosítási indítványokat, melyekkel a szerb kormány által nemrégiben elfogadott termőföldekről szóló törvényt kívánják javítani. Az ülésen úgy döntöttek, hogy a hat javaslatot a tartományi parlament elé terjesztik, mely kedden, november 17-én tartja soron következő ülését. Amennyiben a ház jóváhagyja a módosítási indítványokat, úgy a Tartományi Képviselőház mint beterjesztő fogja azokat benyújtani a Köztársasági Képviselőháznak elfogadásra. Az indítványokra a vajdasági kormány szerint azért van szükség, mert a termőföldek azon ritka természeti erőforrások közé tartoznak, amelyek „még mindig az állam tulajdonát képezik és amelyek jelentős fejlesztési lehetőséget rejtenek magukban”.

Három nappal korábban a tartományi kormány a termőföldekről szóló törvény visszavonását kérte, mely többek között előirányozza annak lehetőségét is, hogy az állami kézben lévő földterületeket eladják vagy harminc évre kiadják. Bojan Pajtić tartományi kormányfő ekkor azt nyilatkozta, hogy ha a törvényt a javasolt változatában fogadja el a szerb parlament, akkor az „mély változásokat hoz és teljesen tönkre fogja tenni a szerbiai és a vajdasági agrárágazatot”. Megtartott sajtótájékoztatóján azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben a köztársasági hatalom nem vonja vissza a törvényjavaslatot, vagy amennyiben az intézményes lehetőségek kihasználása nem hozná meg a várt eredményeket, a polgárokat tiltakozásra fogja felszólítani.