2024. március 29., péntek

Több kisebb befogadó központ

Szerbia több pénzt kap a menekültválság kezelésére

Az Európai Unió több pénzt ad majd Szerbiának a menekültválság kezelésére, emelte ki Brüsszelben Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter.

Az EU nagyobb támogatásra kötelezte el magát. A jövő hét folyamán Szerbiába látogat egy magas rangú tisztviselőkből álló delegáció, amely feladata a szükségleteink felmérése lesz – mondta Vulin Brüsszelben, az Európa Bizottság magas rangú tisztviselőinek tanácskozását követően.

A miniszter hozzátette, hogy a tanácskozáson többen is dicsérték Szerbia menekültekhez való hozzáállását, és követendő példaként emelték ki. Szó esett az ideiglenes befogadó központokról is, amelyeket a menekültek útvonalán alakítanak ki, távol a lakott területektől.

Azt az elvet képviseltük, hogy inkább több kisebb, mint néhány nagy központ alakuljon ki – mondta Vulin, majd hozzáfűzte, olyan szállodákat, ifjúsági táborokat használnak fel erre a célra, amelyeket jelenleg nem használnak, de közel vannak az autópályához. Mint mondta, így kellő ellátást kaphatnak a menekültek, és így nem borítják fel a lakosság mindennapjait. Hozzátette, a menekültek nem foglalkoznak bűnözéssel, és nem is akarják a lakosságot zavarni.

Vulin rámutatott arra is, hogy jobb koordinációs együttműködésre van szükség a nyugat-balkáni menekültútvonal mentén található országok között, ezért egy újabb csúcstalálkozóra lehet a közeljövőben számítani. Ezt Brüsszel is támogatja.

Szerbia eleget tesz minden követelésnek, de ezt a válságot nem képes egyedül megoldani – tette hozzá a miniszter.