2024. április 25., csütörtök
BÉR- ÉS NYUGDÍJNÖVELÉS

„Ennyit tehettünk”

Noha a lakosság, elsősorban az állami közalkalmazottak és a nyugdíjasok elégedetlenséggel fogadták Aleksandar Vučić kormányfő szerda délutáni bejelentését, mely szerint jövőre az oktatásügyben dolgozóknak 4, az egészségügyeseknek 3, a katonaság és a rendőrség kötelékébe tartozó alkalmazottaknak pedig 3 százalékkal növelik a bérüket, valamint, hogy a nyugdíjasok járandóságuk nagyságától függetlenül egységesen 1,25 százalékkal kapnak többet januártól, a politikum mégis sikerekről számol be a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel zárult tárgyalásokról.

AZ INTÉZKEDÉSEK BEVÁLTAK

Az elsők között Dušan Vujović pénzügyminiszter értékelte a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelének sorrenben harmadik felülbírálásával foglalkozó tárgyalások kimenetelét. Mint mondta „a szerb kormány ezúttal is bizonyított, hogy tetteivel jó úton halad”.

– A reformok eredményeit igazolják a gazdasági növekedés mutatói, melyek a korábbi negatív halmazból pluszba váltottak. Ez azt jelenti, hogy az intézkedések beváltak, az eredmények napról napra jobbak – mutatott rá Vujović. Hozzátette: noha a jövő évtől tervezett bér- és nyugdíjnövelések valóban szerényeknek mondhatók, mégis felismerhetők és elismerhetők a kormány eredményei. Az ország jó úton halad a pénzügyi és makrogazdasági helyzetét illetően.

– Még egy évvel ezelőtt senki sem hitte volna, hogy az ország költségvetési hiánya eléri a 5,9 százalékot, manapság azonban ennél is jobb, 4 százalék körüli hiányról beszélhetünk. A pénzügyekben kimutatott előrelépések csupán alapját képezik annak, hogy a továbbiakban jobb gazdasági mutatókra, új munkahelyek megnyitására, vagy akár komolyabb beruházásokra kerüljön sor.

A MINISZTÉRIUMI DOLGOZÓKNAK NEM JÁR

Szerbia jövő évi költségvetéstervezetét ismertetve a Köztársasági Képviselőházban képviselői kérdésre, hogy a katonaság és a rendőrség számára előirányzott bérnövelés vonatkozik-e a védelmi és a belügyminisztérium foglalkoztatottjaira is, Dušan Vujović azt válaszolta, hogy a szóban forgó bérnövelés az állami, központi adminisztráció dolgozóira nem vonatkozik. A minisztériumok jelenlegi 33.000, vagyis az átszervezés utáni 28.000 dolgozóját nem illeti meg a növelés.

NEM SOK, DE...

Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes is értékelte a tárgyalások kimenetelét:

– A Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások harmadik menetének végkicsengése arról tesz tanuságot, hogy Szerbia kevesebb mint egy év leforgása alatt a tervezettnél is gyorsabban, hatékonyabban és a vártnál jobb eredménnyel hajtotta végre a reformokat – mondta Mihajlović asszony.

Szerinte a gazdasági növekedés mutatói, az ország stabil politikai és gazdasági helyzete vezetett oda, hogy növelhető a közalkalmazottak bére és a nyugdíj.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy szerinte elegendő-e a növelés, annyit válaszolt, az efféle növelések sohasem elegendő mértékűek, de ennyit tehettünk. Emlékezzünk vissza, hogy a bér- és a nyugdíjmódosítást a korábbi tervek szerint csak a jövő év második felére irányozták elő. Az a tény, hogy ez már a jövő év elején megvalósítható, a kormány munkájának gyümölcse – mondta.