2024. április 24., szerda

Gyógyszer nélküli, természetes fájdalomcsillapítás

Minden embernél más a fájdalomküszöb és a fájdalomtolerancia. Ez  a szervezetben termelődő fájdalomcsillapító vegyületektől is függ, amit endorphinoknak, enkephalinoknak is nevezünk. A központi idegrendszerben termelődnek, és hatnak a fájdalom érzetére. Nagyon fontos tehát az ember lelki állapota, lelki ereje, sokan ugyanis így csökkenthetik vagy erősíthetik fájdalomérzetüket. Ezt is lehet tanulni, de stabil pszichikai alkat kell hozzá. Ezenkívül sok más gyógyszermentes eljárással is enyhíthetjük a fájdalmat.

A hideg vagy meleg borogatás is segíthet a fájdalom kezelésében.

Rehabilitációs szakemberek használják az ultrahangot, mely vérbőséget okozva csillapítja a fájdalmat. Ugyanúgy hat a soft lézer is. A TENS bőrön keresztüli elektromos ingerlése az idegeknek, ami finom áramingerlés, fájdalomcsillapító hatású. Az infravörös lámpa is vérbőséget okozva csökkenti a fájdalmat.

Az akupunktúra vagy akupresszúra a kínai orvoslás szerint megfelelő pontok tűvel, elektromos árammal vagy  kéznyomással való ingerlésével csillapítja a fájdalmat, de a hipnózist is felhasználják erre a célra.

Helyi érzéstelenítőket is használhatunk a fájdalom enyhítésére, kenőcsök formájában vagy befecskendezve kezeljük a beteget. Ezek a szerek leginkább lidokaint tartalmaznak.

A kapszaicin, amely az erős paprikában található, nagyon hatékony fájdalomcsillapító. Ragtapasz, kenőcs sőt cukorka formájában kerül forgalomba. Hatásos fejfájáskor, migrén vagy szomatikus vagy neuropátiás fájdalmaknál.

A mozgás, különösen a sport, a jóga, tai csi, Alexander-terápia   stb. is lehet fájdalomcsillapító hatású, ha azt a mozgásszegény életmód és a helytelen testtartás okozza.

Sokszor a megfelelő étrend kiválasztása és betartása is segíthet a fájdalom kiküszöbölésében, különösen a migrénes fejfájásnál, fülzúgásnál és szédülésnél, amit a szervezet elsavasodása okoz. Ilyenkor lúgosító élelmiszerek fogyasztása javulást hozhat.

A mozgásterápiák közül fájdalomcsillapító hatású lehet a fiziko- és a hidroterápia. Sokszor ezért keresünk fel különféle gyógyfürdőket. Ezekben sok más terápiát is használnak a rehabilitációra, pl. a kiropraktikát, vagyis csontkovácsolást is, mely a csontok, ízületek, izmok, inak és belső szervek helyretételével harmonizálja a testet és csillapítja a fájdalmat. Ezáltal a test regenerálódik.

Az aromaterápia és az SPA az illóolajokat alkalmazza, melyek vérbőséget okozva fejtik ki fájdalomcsillapító hatásukat. Ilyen illóolaj az eukaliptuszolaj, borsmenta-, zsálya-, majoránna-, rozmaring- és borókaolaj.

A gyógynövényeknek is van fájdalomcsillapító hatásuk. Ez a gyulladáscsökkenés, a duzzanatcsökkenés és a hámképző hatáson alapszik. Ilyen növények pl. a legyezőfű, fekete nadálytő, árnika, kamilla, zsálya, körömvirág, fűzfa- és nyírfakéreg. Használjuk őket teának és kivonatként is oldatokban, krémekben.

Ezzel még korántsem merítettük ki a természetes módszerek listáját, inkább betekintést nyerhetünk a lehetőségekbe. Jó minél többet kipróbálni, különösen enyhébb, természetes módszerekkel kezdve, hogy enyhítsünk a testi fájdalmainkon, szenvedéseinken, fokozatosan haladva az erősebb módszerek, szerek felé, míg meg nem találjuk a megfelelőt.