2024. április 16., kedd

„Megfázás”, orvostanilag is

A meteorológusok enyhe telet jósolnak, a népi bölcsesség azonban azt mondja: a kutya nem eszi meg a telet. Előbb-utóbb beköszönt tájainkra a zord idő, ami könnyen okoz kihűléses állapotokat. Nyugdíjasaink, a pénzszűkében élő idősek, egyedül maradt szülők, nagyszülők különösen nagy veszélyben vannak, hiszen nemcsak hőérzékelésük működése gyengült, hanem egyes gyógyszerek (altatók, nyugtatók, cukorbetegek és szívbetegek gyógyszerei) is csökkentik a hidegérzékelésüket.

Sokuktól hallom, hogy a féktelen fűtési költségek miatt 16 fokon tartják a szobahőmérsékletet, ez pedig előbb-utóbb lappangó betegségek okozójává válik. Mindez fokozottan érvényes, ha a szellemi leépülés is utolérte őket. Ilyenkor válik elengedhetetlenné a közelben vagy távolban élő fiatalok odafigyelése rájuk. Ehhez hasonlóan a gyermekek is játék közben figyelmen kívül hagyhatják a hideget, a fázásérzetük még nincs teljesen kialakulva, emellett a hőveszteségük gyorsabb, mint a felnőtteknél. Köztudomású az alkohol megtévesztő hatása is, amikor környezetünket és a testünket melegnek érezzük, az alkohol ugyanis csökkenti szervezetünk hővisszatartó képességét. Ma már nagyon is reális veszélyforrás ezenkívül a drogok használata. A kábítószerek – különösen a marihuána – kitágítják az ereket, megszüntetik a didergést, ami a legfontosabb vészjele a kihűlésnek, s ez katasztrófához vezethet akár jó erőben lévő fiataloknál is.

Megfázás?

Évtizedeken keresztül az akadémiai orvostudomány elnéző mosollyal hallgatta a beteg panaszát: „megfáztam”, ezért vagyok beteg. Úgyszintén az anyák, nagymamák magyarázkodását: „kiszaladt a gyengén öltözött gyerek a hidegbe”. Az orvosi könyvek szerint a hideg önmagában, kívülről jött fertőzés híján, nem lehet oka a betegségnek. Könyveink még ma is ezt hirdetik, idő kell az átírásukra, számos tanulmány bebizonyította ugyanis, a megfázás igenis rombolja az immunállapotot, s szervezetünk lappangó vírusai, bacilusai, kihasználva a legyöngült ellenálló képességet, elszaporodnak, betegséget váltanak ki. Nincs szükség tehát semmiféle külső fertőzésre, a fázás saját, lappangva velünk élő vírusainkat kelti életre. Lehet-e szebben visszaköszönni dédszüleink tapasztalaton alapuló bölcsességének?

Kihűlés, fagyás tünetei

A kihűlés tényére a bőr tapintása alapján következtethetünk. Szabadban, ha öltözékünk nem kellőképpen réteges, és nedvesség éri, erős a szél és a fagy, a testhőmérsékletünk hamar lecsökken. Szervezetünk jó előre jelzi a veszélyt didergéssel, hidegrázással, csípést, zsibbadást érzünk az arcunkon, szabadon lévő végtagjaink, fülünk, orrunk érzéktelenné válnak a nyomásra, fájdalomra. A bőr fehér vagy szürkéssárga, viaszos tapintású. Ezeket a vészjeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni, cselekedni kell mihamarabb, különben a bőrünk hamarosan felhólyagosodik, vérerekkel gyengén táplált végtagjaink, orrunk-fülünk pedig feketedni kezd.
Amennyiben a test hőmérséklete 5 C-fokkal lecsökken, járásunk a részeges állapothoz hasonlóan bizonytalan lesz, beszédünk halk, érthetetlen. Végső esetben a légzésszám és a szívverés külső megfigyeléssel észlelhetetlenné válik, a kihűlt, hibernált test halottnak tűnik.

Mit kell tenni?

Minél hamarabb menjünk melegre, és szabaduljunk meg a nedves ruhától vagy olyan ruhadaraboktól, ékszerektől, amelyek elszoríthatják a vérkeringést. Kezünket-lábunkat tegyük langyos, de nem meleg vízbe. Felmelegedett kezünkkel fedjük be orrunkat és fülünket, de tartózkodjunk a fagyott részek dörzsölésétől. Ha hólyagot észlelünk, ne nyúljunk hozzá. Ha a lehűlés fokozottabb, a beteget vigyük meleg helyiségbe, és fokozatosan (távol a tűztől) melegítsük fel a testét, és biztosítsunk neki meleg folyadékot. A forró fürdő súlyosbíthatja a kialakult kórképet, mivel a végtagok erei ilyenkor kitágulnak, s a szívből, központi idegrendszerből odaáramló vér sokkot okozhat. Minden esetben kerülni kell a végtagok mozgatását. A szív síkja fölé emelni nem szabad, mert a végtagokban a keringés jelentősen lelassult, és azokból a szív vonala fölé emeléskor, a gravitáció hatására, az olykor több fokkal hidegebb vér a szervezet központja felé áramolva további lehűlést okozhat. Ha az említett hibernált állapottal találkozunk, csak egy jól felszerelt kórház intenzív terápiás osztálya segíthet, ahol a 28-30 C-fokig lehűlt betegnél is sikeres lehet az újraélesztés.