2024. április 23., kedd

Újabb ezer dolgozó kerülhet az utcára

Az év végéig privatizálni kell a restrukturálás alatt álló vállalatokat, különben bezárhatják kapuikat. A Gazdasági Minisztérium illetékesei szerint nem lesz privatizációs határidő-hosszabbítás. Zombor területén öt restrukturálás alatt álló gazdasági szubjektum van, amelyekben még megoldatlan a magánosítás kérdése. Az Aleksa Šantić és a Graničar mezőgazdasági, a Severtrans utasforgalmi vállalat, a Boreli cipőgyár és a Zastava specijalni automobili kombigyár a Somborske novine legutóbbi összeállítása szerint összesen közel ezer munkást foglalkoztat, az ő sorsuknak az év végéig el kell dőlnie.

ALEKSA ŠANTIĆ

Az egykori sári mezőgazdasági birtokot 2007. szeptember 20-án privatizálta a Višnja Jerković vezette konzorcium. Az árverésen akkor 420 millió dinárt fizetett érte. Az adásvételi szerződést a Magánosítási Ügynökség másfél év múlva kötelességszegés okán fölbontotta, majd 2010-ben a vállalat restrukturálásáról hozott végzést. A birtok vagyonának nagyobb részét, mintegy 700 hektár termőföldet és kísérő létesítményeket tartományi beleegyezéssel megvette a belgrádi székhelyű, a Ferrero édesipari cég tulajdonát képező Agriser vállalat, közel nyolcmillió euróért.

Jelenleg a birtok vagyona másik részét igyekeznek értékesíteni nyilvános fölhívás és árverés útján. Az eladásra kínált vagyonrészt valamivel több mint 802 ezer euróra becsülték. Hogy sikerül-e a magánosítás, december másodikán derül ki.

BORELI

A zombori cipőgyár még mindig társadalmi vállalat, mert a Magánosítási Ügynökség nem hirdette meg eladását, ugyanis rendezetlenek a szukcessziós viszonyok a horvátországi Borovo kombináttal. Idén augusztusban a Boreli közgyűlése úgy határozott, hogy ki kell dolgozni az átszervezés előre elkészített tervét, és ekkor a gyár 520 dolgozója fölmondást kapott. Csak azokat hívták vissza munkára, akik ellátják a legszükségesebb munkafeladatokat. Pillanatnyilag napi 700 pár lábbelit készítenek a szlovén, és 500 párat az olasz piacra, a termelésben 156-an, a kiskereskedésekben pedig 90-en vannak alkalmazásban.

Tekintettel arra, hogy az ügynökség továbbra se teheti árverésre a céget, a Boreli szakszervezete több megoldást is javasolna a munkahelyek megőrzésére. Egyik, hogy bérbe adják az üzemet és stratégiai befektetőt találnak, a másik, hogy az alkalmazottak lennének a gyár alapítói, de az is megtörténhet, hogy csődbe viszik és eladják a zombori cipőgyárat.

GRANIČAR

A gádori mezőgazdasági birtok sorsa hasonló, mint az Aleksa Šantićé. Ugyanazon a napon privatizálták, mint a sári birtokot, vevőként, illetve új tulajdonosként Slobodan Šaban lett bejegyezve, aki a birtok vagyonáért közel 687 ezer eurót fizetett. Az ügynökség vele is szerződést bontott 2010 májusában, majd kétszer is meghirdette a birtok árverezését, de egyszer se akadt érdeklődő.

A gádori vállalatot időközben mintegy százan hagyták el végkielégítés mellett. A Graničar birtokán jelenleg vetik a búzát, a jószágnevelés is fennakadás nélküli, viszont a még alkalmazásban lévő 150–160 dolgozó közül többen is végkielégítésért folyamodnak, mert nem tudják, mi lesz a vállalat jövője.

SEVERTRANS

Az 1947-ben létrehozott Zombori Állami Buszvállalatot, amely 1966-ban vette a föl a Severtrans nevet, október 30-án csődbe vitte a részvényesek testülete. A cég félmilliárd dinárnál nagyobb adósságot halmozott föl, csupán adó fejében 55 millióval tartozik.

A csőd azután következett be, hogy másodszorra se sikerült eladni az előbb félmillió, majd 277 ezer euróért kínált vállalatot.

A Severtrans mélyrepülése az első privatizációs ciklusban, 2007-ben kezdődött, amikor megvásárolta Mile Jerković üzletember. Nem egészen két évig állt a cég élén, amikor az állam visszavonta tőle a többségi tulajdont. Attól kezdve hatalmas adósság és behajthatatlan kinnlevőség nehezedik a cégre.

Jelenlegi helyzete áttekinthetetlen, hiszen még csak most kezdődnek a csődeljárás körüli adminisztratív teendők, így nem tudni, hányan kérnek végkielégítést, vagyis hányan távoznak a cégből. Mindössze az biztos, hogy a Severtrans részvényeit kivonják a belgrádi tőzsdéről, a többi meg a csődeljárás függvénye.

ZASTAVA

A Zastava Csoporthoz tartozó, haszonjárműveket gyártó Zastava specijalni automobili készítette egykor a platós, hűtő- és fűtőkabinos kisfurgonokat, pékek és cukrászok egyaránt használhatták ezeket a Zastava kocsikat, de ez csak újítás volt a hagyományos kombik, mikrobuszok után, amelyeket frissebb modellek követtek.

Jelen pillanatban nem tudjuk, mi a nem jelentéktelen vagyonnal rendelkező, mostanság mindössze 18 munkást alkalmazó kombinát sorsa, ugyanis több külföldi beruházó, szakzsargonban: stratégiai partner – is képben volt, de a cég sorsa akkor lesz publikus, ha a Magánosítási Ügynökségben lezárul a privatizációs eljárás.