2024. április 19., péntek

A temetőbővítés pénzkérdés

A polgármester szerint jó beruházás lenne az egykori As&Trade rekreációs központ területének felvásárlása, csak biztosítani kellene az anyagiakat

Hosszabb ideje hallhatjuk, hogy a városban gond van a temetkezéssel, a városi temetőkben már alig akad szabad sírhely.

A kerítés mögötti 9 hektáros terület tartozik az egykori As&Trade rekreációs központhoz (Fotó: Molnár Edvárd)

A kerítés mögötti 9 hektáros terület tartozik az egykori As&Trade rekreációs központhoz (Fotó: Molnár Edvárd)

Vesna Prćić, a TemetkezésiKözvállalat igazgatója a City RTV-nek nyilatkozva elmondta, egyes temetőkben már egyáltalán nincs hely, máshol úgy tudnak helyet biztosítani, hogy megsemmisítik azokat a parcellákat, amelyekben több mint 30 éve temettek, és nem fizetik a tulajdonosok a fenntartást. De ez csak ideiglenes megoldás, egy új temető létesítése jelentené a kiutat.

A palicsi temetőt korábban bővítették, így az 4 helyett 14 hektáros területet foglal le, de valószínűleg a településnek nem lesz szüksége ekkora területre. A városban azonban gondok vannak. A sándori temető teljesen tele van, a sétaerdei temető városi részén egyetlen hely sincs, így azok, akik nem biztosítottak maguknak családi sírboltot, sírhelyet időben, ezekben a temetőkben nem tudnak temetkezni. Ezt a temetőt ráadásul utcák veszik körül, így nem lehet bővíteni. A kéri, a zentai úti és a bajai úti temetőben korlátozott a sírhelyek száma. Ezért merült fel ismételten, hogy célszerű lenne megvásárolni Kisbajmokon az egykori As&Trade rekreációs központ területét.

Az igazgatónő szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a bajai úti temetőt bővítenék ebben az irányban, és mint mondta, a város mutatott is ez iránt érdeklődést, de az idén erre nem volt pénz a költségvetésben, ezért várni kellett vele.

– Alapítónk, Szabadka város önkormányzata érdeklődést tanúsított ilyen irányban, mi várjuk a megvalósítást, de nem mindig az történik, ami számunkra prioritás lenne. A város mostanában többféle befektetésben is érdekelt, várjuk a megfelelő pillanatot a mi beruházásunkra – mondta az igazgatónő.

Emlékeztetőül mondjuk el, amikor első ízben merült fel annak lehetősége, hogy a város megvenné ezt a területet, ahol évekig fürdő működött, a helyi lakosok és a helyi közösség is tiltakozott ez ellen a megoldás ellen. Úgy gondolták akkor, hogy teljesen tönkretenné a települést, ha ott temetőt alakítanának ki, az ócskapiac miatt már így is nagyon nehézkes a közlekedés, és a temető csak rontana a helyzeten.

A témával kapcsolatban megkerestük Maglai Jenő polgármestert is, aki szerint jó megoldás lenne ennek a területnek a felvásárlása az önkormányzat részéről, csak nem tudni, mikor lesz erre pénze a városnak.

– Szeretném, ha sikerülne az önkormányzatnak ezt a területet felvásárolnia, de nem tudom, hogy lesz-e erre pénzügyi keret. Hamarosan sor kerül egy megbeszélésre a 2016-os városi költségvetés elkészítésére vonatkozóan, akkor majd kiderül, hogy elő tudunk-e irányozni a jövő évben erre a felvásárlásra pénzt. Tudni kell, hogy nekünk a következő évben fizetnünk kell a törlesztőrészleteket az egyes kaszárnya és a Hadseregotthon épülete után, illetve hamarosan megvásároljuk az egykori Zorka területét is. De itt van korábbról a szennyvíztisztító kiépítése, buszokat vásároltunk, ezeket mind törleszteni kell. Ha lehetséges lenne, hogy két részletben fizessünk, az összeg egyik felét 2015-ben a másikat pedig 2016-ban fele-fele arányban, vagy valamilyen hasonló megoldást találnánk, akkor látok rá esélyt, hogy ez a felvásárlás megvalósuljon – mondja a polgármester.

Maglai lapunknak úgy fogalmazott, jó beruházás lenne ez a városnak, ugyanis így az elkövetkező 20–25 évre megoldódna a temetkezési helyek problémája.

– Ezen a helyen elegendő a terület, szépen lehetne rendezni, rendelkezik infrastruktúrával, a jelenlegi bajai úti temető mellett van, és a Temetkezési Közvállalat is támogatja a beruházást, úgyhogy annak megvalósítása csakis pénzkérdés – magyarázta.