2024. április 23., kedd

Labdázzunk, mozogjunk a gyermekünkkel!

Ne engedjük, hogy gyermekünk órákat töltsön a tévé és a számítógép előtt – A mozgás elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez

Van olyan óvodás korú gyermek, aki napi nyolc órát is a televízió, számítógép, tablet előtt ül. Átlagban azonban az 5-7 éves gyerekek akár négy órát is tévéznek. Ami azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt nem mozognak, akár szabadon, akár valamilyen irányított edzés formájában. Ez pedig elengedhetetlen lenne a megfelelő fejlődéshez, s annak, hogy nem mozognak, komoly egészségügyi következményeit viselik majd felnőttkorukban.

Halasi Szabolcs testnevelő tanárral, a szabadkai Active Kids vezetőjével már beszélgettünk arról, hogy egészen kicsi korban, a kisiskolás gyermekeknél észrevehető, amennyiben nem mozognak eleget: megjelenik náluk a lúdtalp, a hanyagtartás, sokan még csak labdát sem tudnak dobni.

– Fő célunk, hogy a szabadkai gyerekeket mozgósítsuk, hogy a mozgás olyan alapelem legyen számukra, amire tudnak építeni. Azt tapasztaljuk, hogy a mai társadalomban egyedül a számítógép, a tablet és a tv fontos a gyerekek számára. A három és ötéves kor közötti időszak pedig elengedhetetlenül fontos a mozgásfejlődés szempontjából, mert ekkor fejlődnek ki a nagymotoros képességek, és amennyiben ezeket nem fejlesztjük, akkor a finommotorika sem fejlődik megfelelően. Ami pedig később az iskolában kell az íráshoz. Az óvodában rövid ideig ülnek, ott szabadabban mozognak, de az iskolában már nem tudják ellensúlyozni a sok ülést. Amennyiben a nagymotoros képességek nem fejlődnek rendesen, akkor annak következményei lehetnek akár felnőttkorukban is, különböző deformitások formájában. Célunk, hogy ezeket a gyerekeket olyan irányba tereljük, hogy megszeressék a mozgást, és annyira megszokják, hogy később hiányérzetük legyen, ha kimarad a heti két-három mozgás a szabadban, vagy edzés formájában – mondja Halasi Szabolcs.

A tanár azt mondja, azt tapasztalják, hogy akik eljöttek mozogni, mind itt maradtak, ha a gyereket sírva is hagyják ott, mosolyogva viszik őt haza. Azt mondja, nagyobb gond az, hogy a szülők nem mobilisak.

– Nagyon sok telefonhívást kapunk, de a szülők nem veszik a fáradtságot, hogy elhozzák a gyereket. Egy szülő, aki eljön a gyerekéért az edzés után, megkérdezi őt, hogy érezte magát és a gyermek csak szépet mond, ez lehet a szülő számára a legnagyobb öröm. A szülő is ki kell, hogy lépjen egy kicsit a komfortzónájából, hogy elhozza a gyereket. November folyamán egy közös családi programot tartunk, szülő-gyermek edzést, vetélkedőket szervezünk. Az a cél ezzel, hogy a szülők is bemutassák a gyerekeiknek, hogy ők mire képesek, mert egy dolog az, hogy mit mondunk a gyerekeknek, de példát kell mutatni a gyakorlatban is. Akik vállalták, hogy szülők lesznek, nem is engedhetik meg maguknak, hogy ne mutassanak jó példát. A jó példát kell követni a gyereknek is – mondja Halasi Szabolcs.

A szakember kiemelte, előfordul, hogy az alap motoros készségek nem fejlődtek ki még óvodáskorban sem, ami azért gondot okozhat.

– Az nem baj, ha a gyermek nem tud megfelelően futni háromévesen, mert az természetes, hogy teli talpon fut, az izomzata nincs megfelelően kifejlődve. De ha egy hatéves gyermek nem ismeri a megfelelő futótechnikát, és nem atlétikai szintre gondolok, akkor ott valami lemaradás történt.

Nálunk megtanulják a gyerekek az összes természetes mozgást, de most bevezettünk új mozgásformákat is, például baseball-labdát ütünk ütővel. Nem azért, hogy baseballozók legyenek majd, hanem hogy minél változatosabb mozgásformákkal találkozzanak. Óriási fejlődést tapasztalunk a gyerekeknél labdaérzékben is. Először a dobásgyakorlatokat babzsákkal, később puha labdákkal gyakorolják a gyerekek.

Az edzések a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, illetve a Svetozar Marković Gimnázium tornatermeiben zajlanak, heti három alkalommal, egy óra hosszában. A nyár folyamán pedig a szabadban tartják majd a találkozókat. Az érdeklődők további információkat az Active Kids Facebook-oldalán vagy az activekids2014@gmail.com e-mail címen kaphatnak.