2024. április 26., péntek

Megnyílt a Mária Rádió muzslyai stúdiója

A Mária Rádió tizenhárom éve van jelen Szerbiában. A Szerbiai Mária Rádió magyar szerkesztősége pedig egy éve önállósult. Az anyastúdiója Szabadkán van. Újvidék után kedden Muzslyán is nyitottak helyi stúdiót, amely az Emmausz fiúkollégiumban kapott helyet. A stúdiót – a kollégium kápolnájában megtartott szentmise után – Német László nagybecskereki megyéspüspök áldotta meg.

A stúdiót Német László megyéspüspök áldotta meg  (Fotó: Kecskés István)

A stúdiót Német László megyéspüspök áldotta meg (Fotó: Kecskés István)

Ft. Palatinus István, a Szerbiai Mária Rádió magyar szerkesztőségének igazgatója a Mária Rádió új helyi stúdiója színhelyének a fontosságát hangsúlyozta, hiszen az Emmausz kollégiumban összpontosul a vidék kultúrélete és egyházi élete is. Emellett fontos, hogy itt vannak a fiatalok is.

– Számunkra a fiatalok a jövőt jelentik, és bízunk abban, hogy itt, ebben a kollégiumban a fiatalok számára is kihívást jelenthet a rádiózás. Aztán kihívást jelenthet az is, hogy műsorokat készítsenek. Maga a technika is érdekes, és betekintést nyerhetnek a média világába – mondja ft. Palatinus István.

Az Emmausz fiúkollégiumban hetven magyar fiatal lakik és tanul. Közülük már vannak, akik érdeklődnek a rádiózás iránt. A Mária Rádió stúdiója azonban sokat jelent majd a vidéken élő hívek számára is.

– Ezzel Muzslya felkerült a Mária Rádió világcsaládjának a térképére. Mindenesetre számunkra az a legfontosabb, hogy Közép-Bánátból most lesz egy állandó hírforrásunk, amely továbbítja az itteni magyarság, itteni keresztények gondjait, bajait, örömeit Szabadkára, Szabadkáról pedig tovább lesz sugározva szerte a világba – mondja Német László nagybecskereki megyéspüspök.

A Mária Rádió számára fontos, hogy az itteni fiatalokat mielőbb – akár már az adventi idő kezdetétől is – bevonják a munkába.

– Könnyebb lesz a szentmisék közvetítése, a fiatalok bevonása a róluk szóló programba. Ezenkívül még számos olyan terület van, amely most még nincs benne a Mária Rádió műsorstruktúrájában. Mivel új műsorstruktúra készül, ez lehetőséget ad számunkra, hogy bővítsük a Mária Rádió műsorát is. Így a bánáti hívek is könnyebben kerülhetnek majd a Mária Rádió éterébe – nyilatkozta Bálint Ágota, a Szerbiai Magyar Mária Rádió Egyesületének az elnöke.