2024. április 24., szerda

Dr. Silling Istváné az MMA Népművészeti Díja

A Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén került sor a köztestület 2015. évi tagozati díjainak átadására, amelyben kilencen – tagozatonként egy-egy személy – részesültek. Dr. Silling István egyetemi tanár, néprajzkutató – Erdélyi Zsuzsanna-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Díját vehette át.

Fekete J. József, az MMA rendes tagja a következőképp mutatta be a kitüntetettet:

– A vajdasági születésű Silling István nyelvjáráskutató, néprajzkutató, művelődéstörténész; a filológiai tudományok doktora. A szabadkai Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának megalapításától, 2006 októberétől annak egyetemi tanára, az Irodalom, Nyelv és Kommunikáció Tanszék vezetője 2012-ig. Néprajzkutatói tevékenységéért a Magyar Néprajzi Társaság külföldi levelező tagjává választotta.

Kutatásának homlokterében a vajdasági magyar nyelvjárások állnak, valamint a sok archaikus elemet őrző laikus népi vallásosság, kiváltképpen az archaikus apokrif népi imádságok. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyarországi nemzetiségek és a határon túli magyar kisebbségek néprajzi értékeinek gyűjtése és megőrzése terén. A nyelvjárástan, a szellemi és tárgyi néprajz, a helytörténet és az irodalomtörténet terén végzett több évtizedes áldozatos gyűjtő- és tudományos kutatómunkája kiemelkedő.

Silling István életművének eddig kibontakozott szakasza a vidék emberi, nyelvi, kulturális, szakrális, szellemi, tárgyi értékei felismerésének, értékelésének és népszerűsítésének jegyében tárgyalja Nyugat-Bácska történelmi-kulturális hagyatékát, a vidéken élők törekvéseit, igyekezetét és eredményeit. A Silling István által rögzített falukép és tájhangulat, a konzerválódott szellemi javak felmutatása merőben más, mint amilyet a falukutatás korai nagy mozgalma festett szociográfiában.

Nem magasztal, nem dicsőít, inkább magához ölel mindent, ami kedves számára: a szeretett hitvest, a csodált természetet, az emberkéz alkotásainak megbecsült darabjait, a lélek épülését szolgáló világi megállókat.

Örömmel köszöntjük a nagyra becsült és körünkből annyira hiányzó Erdélyi Zsuzsanna akadémikus asszony munkásságát és emlékét megörökítő díj átadásakor – hangzott el a díjátadón.

A díjazottak: dr. Prokopp Mária művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti-díját, Radványi György építész – a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti-díját vehette át, Bakos Edit filmterjesztési szakembert – Szőts István-díjjal – a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti-díjjal, Szekeres Károly keramikusművészt – a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Díjával tüntették ki, Sarusi Mihály író, költő – Illyés Gyula-díjat – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díját,
Almásy Aladár képzőművész a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Díját, Lengyel György író, rendező a Színház- és Filmművészeti Egyetem professor emeritusa a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Díját, Szabó Miklós karnagy a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Díját, dr. Silling István egyetemi tanár, néprajzkutató – Erdélyi Zsuzsanna-díjat – a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Díját vehette át.