2024. március 29., péntek

Kettős öngyilkos robbantás Libanonban

Közel negyvenen haltak meg – Az Iszlám Állam magára vállalta a merénylet elkövetését

Ismeretlen fegyveresek kettős öngyilkos robbantást hajtottak végre csütörtök este a libanoni főváros déli részében, a detonációkban közel negyven ember életét vesztette - közölték a helyi hatóságok. A sebesültek száma megközelíti a kétszázat a Vöröskereszt adatai szerint.

A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint a merényleteket Bejrút egyik, főként síiták lakta negyedében hajtották végre, egy kórház közelében. A robbantásokért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget. Az NNA libanoni állami hírügynökség szerint a két pokolgép egymástól 150 méterre, és öt perc időkülönbséggel robbant.

Legalább tizenhat főre tehető az áldozatok száma - nyilatkozta George Kittaneh a libanoni vöröskereszt vezetője az LBC libanoni közszolgálati televíziónak. Ezt követően a hírügynökségi jelentések már jóval több áldozatról számoltak be, legalább negyvenről, de sokan tartanak attól, hogy még ez sem számít végleges számadatnak.

Bejrút déli része a síita Hezbollah libanoni fegyveres szervezet fellegvárának számít. A szervezet harcosai a szomszédos Szíriában a kormányerőket támogatják az ellenzéki erők és szélsőséges csoportok ellen. A területet már korábban is érték támadások. Szunnita fegyveresek azzal fenyegettek, hogy több ilyen támadást is terveznek.