2024. április 18., csütörtök

Netanjahu: lehetséges egyoldalú kivonulás a ciszjordániai területekről

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni látogatása során lehetségesnek nevezte, hogy Izrael kivonul egyes ciszjordániai területekről, amit Naftali Bennet, kormányának oktatási minisztere súlyos hibának nevezett.

Lehetségesek az egyoldalú lépések a palesztinokkal szemben, de azokat összhangba kell hozni az ország biztonsági érdekeivel” – mondta Natanjahu a Fehér Házhoz közeli liberális kutatóintézetben (Center for American Progress). Az esetleges egyoldalú kivonulás kapcsán azt is leszögezte, hogy ha Izrael vissza is vonulna egyes ciszjordániai területekről, azokon továbbra is megőrizné biztonsági jelenlétét. A jeruzsálemi szent helyek – a muzulmán Mecsetek tere, izraeli nevén a Templomhegy – ügyét ugyanakkor megoldhatatlannak minősítette.

Bennet a kormányfő szavaira reagálva, veszélyesnek minősítette azokat. „Ha a terror kifizetődő, akkor erősödni is fog. Minden, az araboknak átadott földdarab súlyos hiba, ennek említése a terrorhullám közepette merőben ellentétes a szükséges üzenettel. Az ellenségnek büntetést kell kapnia a terrorért, nem pedig jutalmat a zsidók megöléséért” – hangoztatta a koalíciós kormány egyik meghatározó jobboldali, a telepeseket támogató pártjának vezetője.