2024. április 20., szombat
Mianmari választás

Szú Kji tárgyalásokra hívta a vezetőket

Tárgyalásokra hívta Mianmar három vezetőjét, az ország és a parlament elnökét, illetve a hadsereg parancsnokát tegnap Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki politikus, akinek pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a negyed évszázad óta első szabad parlamenti választáson.

Aung Szan Szú Kji külön meghívót küldött Thein Szein államfőnek, Szve Mann parlamenti elnöknek és Min Aung Hlaing hadseregparancsnoknak. Levelében azt írta, hogy a jövő héten tárgyalna velük a megbékélés jegyében. A párbeszéd célja az lenne, hogy „nyugodtan és békésen teljesítsék az emberek akaratát, amelyet a vasárnapi általános választáson juttattak kifejezésre”.

A választási bizottság tegnap közzétett legfrissebb részeredményekből ismertté vált a parlament alsó- és felsőházi mandátumainak csaknem egynegyede. Az NLD megszerezte a választható képviselői helyek mintegy 90 százalékát, és egyre biztosabbnak látszik, hogy abszolút többséget szerez a 664 főst kétkamarás törvényhozásban, ahol a mandátumok egynegyede a hadseregnek van fenntartva – ezek nem garantált mandátumok, vagyis nem választás útján töltik be őket.

A 440 fős alsóházban eddig 149 mandátum sorsa dőlt el, közülük 134-et az NLD birtokol, és mindössze nyolc képviselője lesz a mianmari junta visszavonult tábornokait tömörítő, kormányzó Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártjának (USDP). A hét fennmaradt mandátumon négy kisebb párt osztozik.

Hasonló a helyzet a 224 fős felsőházban, ahol 33 mandátum sorsa dőlt el, és közülük 29 jut az NLD-nek, az USDP-nek pedig mindössze kettő. Az államszövetség regionális parlamentjeiben is a katonai kötődésű kormánypárt megsemmisítő veresége rajzolódik ki: az NLD már 182 mandátumot gyűjtött össze, az USDP viszont mindössze 19-et.

Tin Oo, az NLD társalapítója azt mondja, hogy a pártja a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, nagyjából annyit, mint az 1990-ben tartott utolsó szabad választáson, amely eredményeit a katonai junta érvénytelenítette. Htaj Oo, az USDP vezetője azonban a választások másnapján közölte, hogy pártja fenntartások nélkül el fogja ismerni a választási eredményeket. Szú Kji ugyancsak meggyőződését fejezte ki, hogy az USDP nem fogja „elorozni” pártja választási győzelmét.

Négy évvel ezelőtt a katonai kormányzat politikai átmenetet hirdetett, de olyan korlátozásokat foganatosított a négyötödös többséggel módosítható alkotmányban, amelyek a továbbiakban is szavatolják a hadsereg befolyását. Az USDP megsemmisítő veresége ezért egyelőre távolról sem jelenti a demokrácia diadalát Mianmarban, és azt sem, hogy az NLD saját belátása szerint, a néhai juntához köthető tábornokok mellőzésével tudja irányítani az országot. Amellett, hogy a hadsereg birtokolja parlamenti mandátumok egynegyedét, a hadseregparancsok nevezi ki a három kulcsfontosságú, jelentős pénzeszközöket felemésztő minisztérium (a belügyi, a védelmi és a határvédelmi tárca) vezetőit.