2024. április 19., péntek

„Halál a tálibokra!”

Ezrek tüntetnek Kabulban a tálibok és a kormány ellen – Figyelmeztető lövésekkel oszlatták szét őket
Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Ezrek vonultak utcára tegnap reggel Afganisztán fővárosában, Kabulban, hogy tiltakozzanak a tálib erőszak és egyúttal a kormány ellen, amely szerintük képtelen garantálni a biztonságot az országban. A demonstráló tömeg „Halál a tálibokra!” felkiáltással és a hazara kisebbség lefejezett hét tagjának koporsóját a magasba tartva vonult az elnöki palota elé, ahol Asraf Gáni államfő és Abdulla Abdulla kormányfő lemondását követelte. Néhányan megpróbáltak átmászni a palotát körülvevő falon, és köveket kezdtek el dobálni, ez után a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, hogy szétoszlassa a tömeget. Hét tüntető megsebesült.

Az áldozatokat – köztük két nőt és egy gyereket – fél évvel ezelőtt rabolták el az ország délkeleti részén található Gazni tartományban, és holttestükre szombaton bukkantak rá a szomszédos Zábul tartomány azon a vidékén, ahol napok óta harcolnak egymás ellen a rivális tálib csoportok.

„Igazságot akarunk és azt, hogy ez a kormány, Gáni és Abdulla távozzon, hogy aztán egy olyan kormányunk lehessen, amely az ország lakosságát megvédi és biztonságot nyújt az egész ország számára” – mondta Zara Szeper, a tüntetés egyik szervezője.

Az idén a tálibok kiterjesztették kormányellenes harcukat az eddig viszonylag stabil, északi részére is, miközben az IÁ is teret nyert, mindenekelőtt Zábul és Nangarhar tartományokban.