2024. április 24., szerda

Önálló osztályként működnek

A kis létszámú osztályok pedagógusai megkapták októberi bérüket is
Vicsek Annamária (Ótos András felvétele)

Vicsek Annamária (Ótos András felvétele)

A kis létszámú magyar osztályok ügye minden jel szerint megoldódott. Ezek az osztályok ugyanúgy önálló osztályként működnek, mint eddig is. Az érintett pedagógusok pedig megkapták az októberi fizetésüket, ami azt bizonyítja, hogy a minisztérium, illetve az iskolaigazgatóságok részéről ez a kérdés megoldottnak tekinthető. Ez számos tárgyalás eredménye, amelyben a tartományi oktatási titkár, az MNT és a VMSZ is aktív szerepet vállalt. Erről beszélgettünk Vicsek Annamáriával, a VMSZ parlamenti képviselőjével.

– Több hónapos tárgyalás és bizonytalanság után most valóban úgy tűnik, megoldódott ez a probléma. Ennek a legbiztosabb jele, hogy a kérdéses kis létszámú osztályokban dolgozó tanítók megkapták az októberi fizetésüket, ami azt jelenti, hogy az oktatási minisztérium, illetve a körzeti iskolaigazgatóságok részéről ez a kérdés megoldottnak tekinthető. Igaz, hogy az iskolák nem kaptak írásos értesítést, jóváhagyást arról, hogy ezek az osztályok különálló osztályként működhetnek, ám az MNT és mi is azt a visszajelzést kaptuk az érintett iskoláktól, hogy ezek az osztályok szeptember elseje óta ugyanúgy működnek külön osztályként, mint eddig is. Az is megnyugtatólag hat, hogy immár az októberi fizetésüket is megkapták az érintett pedagógusok.

Most is az történt, mint a korábbi években, hisz akkor sem kaptak a minisztériumtól az érintett iskolák írásos jóváhagyást?

– Igen, ezt mutatja a tapasztalatunk. Egy példát említenék: ez történt tavaly a Zentai Gimnáziummal kapcsolatban is, amikor még egy általános szakirányú magyar osztályt kértünk, hogy a minisztériumból szóban közölték a körzeti iskolaigazgatósággal, hogy rendben van a dolog, írásban viszont nem kaptak értesítést. A legbiztosabb mutató, ha az iskola megkapja a pedagógusok béreinek a kifizetéséhez szükséges pénzmennyiséget, akkor gyakorlatilag úgy tekintető, hogy minden rendben van.

 Idézzük olvasóink emlékezetébe, hogy hány iskoláról is van szó.

– Első körben 14 osztályról folytak a tárgyalások, ennyi iskola kérte a segítségünket. Két iskola problémája azonnal megoldódott, ott olyan sajátos nevelési igényű diákok tanulnak, akik több tanulónak számítanak ezekben az osztályokban. Az utolsó tárgyalási körben 8 olyan iskola volt, amelyek esetében még egyszer kifejezetten kértük azt, hogy ezek az osztályok önálló osztályként működhessenek, hiszen ezekben ötnél több diák tanul. Igaz, hogy az előző körökben mi olyan osztályok számára is kértünk jóváhagyást az iskolák kérésére, amelyekben kevesebb volt mint öt diák van, viszont ez olyan alacsony diáklétszám, hogy nyilván nem meglepő, hogy nem lett jóváhagyva. Az öt főnél nagyobb osztályok esetében viszont minden jel szerint minden rendben van.

Ez egy elég nagy küzdelem, számos tárgyalás eredménye.

– Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, illetve a VMSZ részéről jómagam voltunk, akik személyesen több alkalommal felkerestük a minisztériumot, tárgyaltunk a miniszterrel, illetve a munkatársaival. Fontos volt még az iskolákkal való kapcsolattartás, hogy naprakész információval rendelkezzünk arról, mi a helyzet az érintett iskolákban, és elsősorban az, hogy magasabb politikai szintre lett emelve e kérdés megoldása – ha ezek mind nem játszanak közre, akkor valószínűleg nem így végződött volna ez a történet, ahogyan végződött.