2024. április 19., péntek

Okosan az internettel!

A legtöbb okostelefonos alkalmazás használata nem ajánlott olyan köztereken, ahol ingyenes wifi- hozzáférhetőséggel lehet csatlakozni az internetre, legyen szó vasútállmásról, repülőtérről, szállodáról, étteremről, a személyes adatok ugyanis veszélybe kerülhetnek – olvasható az APOS, a Szerbia Fogyasztók Társulásának internetes oldalán.

Az már régóta ismert tény, hogy internetes adatgyűjtők (honlapok és világhálós alkalmazások) személyes információkat is tárolnak, amelyeket később pénzért kínálhatják a nagyobb cégeknek. A vállalatok aztán a virtuális „személyink” adatainak ismeretében különféle (személyre szabott) reklámokkal árasztják el azokat az applikációkat, amelyeket gyakran használunk, illetve azokat az internetes oldalakat, amelyeket rendszeresen látogatunk. Az okostelefonok elterjedésével ez ma könnyebb, mint valaha.

A fogyasztóvédők véleménye szerint nem is annyira a reklámokkal van a probléma, mintsem azzal, hogy a személyes információk mellett az adatgyűjtők arról is tudomást szerezhetnek, hogy a felhasználó hol tartózkodik, kivel lép kapcsolatba, milyen gyakorisággal teszi ezt és hasonlók.

Szakértők szerint az lenne a tisztességes eljárás, hogy az adatokat tároló oldalak és alkalmazások még a használat elején közlik a felhasználóval, hogy személyes információira milyen virtuális jövő vár, egyszerűen, érthetően, ha lehet, anyanyelven, a jogi zsargont mellőzve.

Az alkalmazásoknak pedig nem kellene rögzíteniük azt, hogy a felhasználó kikkel váltott e-mailt, kikkel telefonál, hanem csak azokat az adatokat, amelyeket a fogyasztó önszántából adott meg.

A hozzáértők vizsgálataiból kiderült: a tesztelt közösségi oldalak közül egy sem őrzi meg a személyes adatokat, az alkalmazások pedig beleegyezés nélkül adják tovább az idevágó információkat. Sőt, olyan oldalak mint a Facebook, össze is hasonlítják azokat (innen például a „Kit ismerhetek?” nevű opció). Továbbá ez az oldal annak ellenére használja a személyes adatokat, hogy a felhasználó előzőleg nem adta meg a beleegyezését.

Vannak olyan alkalmazások (pl. Mobile Metronome), amelynek használatához nem szükséges megadni az adatokat, ám a programocska mégis rögzíti. Vannak továbbá olyanok is, amelyek automatikusan átküldik az információkat. A bizonytalan és a nyitott világhálós kapcsolatok (megkérdőjelezhető biztonságú nyilvános internet) is veszélyt jelenthetnek, mivel számítógépes hackerek könnyebben betörhetnek az elektronikus bankszámla-adattárakba.

A fenti esetek persze nem vonatkoznak az összes alkalmazásra vagy honlapra. A HRS nevű hotelkereső programocska például csak a szükséges adatokat használta fel regisztráció közben, a Youtube videoportál okostelefonos alkalmazása viszont csak a mobiltelefon technikai adatait jegyzi fel, ami ebből a szempontból ártalmatlan.