2024. április 25., csütörtök

Világviszonylatban az első nyolc között

Elismerés a nagybecskereki ipari övezetnek

A nagybecskereki ipari övezet a napokban még egy jelentős nemzetközi elismerésben részesült. Az FDI intelligence, a közvetlen beruházásokat osztályozó legnagyobb központ értékelése szerint a Béga menti város ipari övezete 2015-ben bekerült a világ nyolc legjobb ilyen létesítménye közé. Osztályzáskor a támogatásokat és a kedvezményeket vették figyelembe. A nagybecskereki mellett elismerésben részesültek még a Spanyolországban, Törökországban, Írországban és az Egyesült Arab Emírségben működő ipari övezetek.

Bővül az ipari övezet  (Fotó: Kecskés István)

Bővül az ipari övezet (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki ipari övezet korábban már részesült nemzetközi elismerésben: az FDI tavaly Európa legjobb ipari övezetei közé sorolta a beruházók támogatása szempontjából. Egy belgrádi nemzetközi konferencián pedig – amelyen a szállítási és logisztikai lehetőségeket osztályozták – Brand Leaders díjat érdemelt ki. Nagybecskerek városát a Financial Times világgazdasági magazin két évvel ezelőtt besorolta a tíz legjobb beruházási távlatokkal bíró európai város (top 10) közé.

Čedomir Janjić a legújabb elismerés kapcsán kijelentette, hogy az önkormányzat továbbra is megpróbál jó feltételeket biztosítani az úgynevezett startup (általában újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező/induló) vállalkozások számára – mind a támogatások, mind más kedvezmények biztosítása szempontjából. Minden ilyen beruházó számára ideiglenes irodát biztosítanak az Ügyviteli Inkubátorházban (a Víztorony épületében), és mindaddig, amíg nem építik fel a létesítményüket, a városi közigazgatás valamelyik tisztviselője a nap 24 órájában a rendelkezésükre áll. A polgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban több mint negyven telekeladási szerződést kötöttek, hazai és külföldi beruházókkal egyaránt, és több mint kétezer új munkahelyet sikerült megnyitni a termelésben. Az is biztató, hogy az elmúlt hónapokban 13 beruházó bővítette a meglévő létesítményeit az ipari övezetben.

A nagybecskereki ipari övezet 2005-ben létesült. A benne ténykedők mentesülnek a vámkötelezettségek alól a nyersanyag kivitele és a behozatala alkalmával, nem fizetnek vámot a termelésben használt felszerelés, sem az infrastruktúrába beépített anyagok után. Mindennek köszönhetően a termelési költségek esetenként 40 százalékkal alacsonyabbak lehetnek. Az ipari övezet tavaly 130 millió eurós kivitelt valósított meg.