2021. augusztus 1., vasárnap
subotica

Proširenje groblja je pitanje novca

Gradonačelnik kaže da bi otkup zemljišta u vlasništvu nekadašnjeg rekreacionog centra As&Trade bila dobra investicija, samo bi trebalo osigurati sredstva za to

Duže vreme se čuje da u gradu veliki problem predstavljaju pokopi, jer na gradskim grobljima već jedva da ima slobodnih mesta za grobove.

Direktorica Javno-komunalnog preduzeća „Pogrebno“, Vesna Prćić, u izjavi za City RTV, izjavljuje da na pojedinim grobljima više uopšte nema mesta, a na drugim grobljima se mogu osigurati mesta jedino tako da sezauzmu parcele na kojima više od 30 godina nije niko sahranjivan i za koje vlasnici ne plaćaju održavanje. Ali to je samo privremeno rešenje, izlaz bi bio izgradnja novog groblja.

Palićko groblje je već ranije prošireno, tako da umesto prvobitnih 4 sada zauzima 14 hektara, ali ovo naselje verovatno neće imati potrebe za ovako velikim grobljem. U gradu ima drugih problema. Groblje u Aleksandrovu je puno, na gradskom delu groblja kod Dudove šumenema ni jednog slobodnog mesta, tako da se ovde ne mogu sahraniti oni koji nisu na vreme sebi obezbedili porodične grobnice ili mesto za pokop. Ovo groblje okružuju ulice tako da se nikako ne može proširivati. Na Bajskom, Senćanskom i Kerskom groblju je ograničen broj mesta. Zbog toga se ponovo pojavila ideja da bi bilo svrsishodno, u Malom Bajmoku, kupiti teritoriju nekadašnjeg sportskog centra As&Trade.

Direktorica kaže da bi najbolje rešenje bilo proširenje groblja na Bajskom putu u ovom pravcu. Dodaje da je grad pokazivao interes u tom pravcu, ali ove godine, za te svrhe, nije bilo para u budžetu i da se zbog toga moralo sačekati sa ovom idejom.

- Naš osnivač, lokalna samouprava Subotice, je pokazala interesovanje za ovu kupovinu, a mi čekamo realizaciju, no ne dešava se uvek ono što bi za nas bio prioritet. Grad je zainteresovan za više investicija, čekamo odgovarajući trenutak za ovu našu investiciju – kaže direktorica.

Da podsetimo - kada se prvi put pojavila ideja da grad kupi ovo zemljište, gde je godinama bila banja, lokalno stanovništvo i mesna zajednica su se protivili ovom rešenju. Tada se mislilo da bi izgradnja groblja potpuno upropastila ovo naselje gde je zbog buvlje pijace već ionako veoma otežan saobraćaj, a groblje bi samo pogoršalo situaciju.

Ovaj stav je teško razumljiv i objašnjiv već i zbog same činjenice što se postojeće groblje nalazi u neposrednom komšiluku rekreacionog centra, što u praksi znači da bi se već postojeće groblje proširilo sa 9 hektara.

S ovim u vezi, potražili smo gradonačelnika. Jene Maglai misli da bi bila dobra ideja da se otkupi ovo zemljište, samo se ne zna kada će grad za to imati para.

- Želim da lokalna samouprava uspe u otkupu ove teritorije, ali ne znam da li će za to biti finansijskih sredstava. Uskoro će se održati dogovor u vezi gradskog budžeta za sledeću godinu i tada će se videti da li ćemo moći dogodine predvideti stredstva za otkup. Treba da se zna da mi dogodine moramo početi da otplaćujemo kredite za kupovinu Kasarne i Doma Vojske, a uskoro ćemo kupiti i teritoriju nekadašnje Zorke. Tu će početi izgradnja čistača otpadnih voda. Takođe smo kupovali i autobuse, a sve to se mora otplatiti. Ako bi bilo moguće platiti u dve rate, na način da se polovina isplati sada, a polovina dogodine, onda i vidim šanse da se taj otkup i ostvari – kaže gradonačelnik.

Maglai je za „Mađar so“ naglasio da bi to bila dobra investicija za grad, jer bi za narednih 20 do 25 godina rešila problem nestašice mesta za pokop.

- Na ovom mestu ima dovoljno prostora koji bi se mogao lepo urediti, koji ima infrastrukturu, koja je pored postojećeg groblja. Investiciju podržava i Javno-komunalno preduzeće „Pogrebno“, tako da realizacija zavisi isključivo od para.