2024. április 23., kedd

Szömesnek áll a világ!

Néhány éve egy Szerbiában élő ír vállalkozó Majdányon fél tucat nagy falusi házat vásárolt még nagyobb, vagy félholdas, félláncos portákkal, amiről akkor lapunk is riportban számolt be. A hármas határ, az EU közelsége és az egy ingatlanba fektető külföldi – egy fecske nem csinál nyarat – azonban nem nyomta föl érezhetően és tartósan a bánáti, egyre gyorsabban elnéptelenedő falvakban az ingatlanárakat. Sőt!

A minap a Majdánnyal szomszédos Oroszlámoson járva, a helyiekkel beszélgetve a menekültkérdés is megkerülhetetlenül terítékre került. A magyar határ lezárásáig itt is fel-felbukkantak idegenek, akik a lakatlan faluszéli házakba húzódtak meg ideig-óráig, de nem okoztak nagyobb riadalmat, sem bosszúságot a falusiaknak. A távoli országokból az EU országaiba igyekvő migránsáradattal párhuzamosan azonban egy másfajta menekültingázás harapózott el, vált népszerűvé elsősorban a helybeli roma lakosság körében. E népcsoport, vagy nevezzük kisebbségnek, lassan többségivé válik Oroszlámoson, számuk a szerb ajkú helybeliekével vetekszik.

Az elvándorlással, a munkalehetőség hiányával arányban az ingatlanárak rendkívül alacsonyak, néhány ezer euróért lakható ház és hozzá tekintélyes porta vásárolható. A falun kívüli határban az átlagos minőségű termőföld holdja 3–5 ezer euróba kerül, de ennyiért két ház kapható, összesen majdnem holdnyi művelhető telekkel. A falubeliek szerint Oroszlámoson egyre több roma engedheti meg magának a házvásárlást, ami szoros kapcsolatban áll az újkori menekültinvázióval, amelyhez számosan csatlakoztak a faluból is. A recept igen egyszerű. A felnőtt roma férfiak jelentős része a közel- és közép-keleti migránsokhoz csapódva az EU országaiban, főleg Németországban próbálkozik a menekültstátus elnyerésével, amiről ők maguk is tudván tudják, hogy nem sikerül, de már a próba is megéri. A fél évig is elhúzódó eljárás idejére koszt, kvártély biztosítva van, majd következik az el- és kiutasítás. Addigra azonban már a havi 300–500 eurót kitevő támogatásból akár össze is lehet verni egy oroszlámosi, nagy portával rendelkező ház megvásárlásához elegendő összeget.

Ha családostul folyamodnak menekültstátusért, egész csinos összeggel térhetnek haza Nyugatról. Azért nem viszik magukkal az egész pereputtyot, mert itthon is kell maradnia valakinek, aki felveszi a havi szociális juttatást, ami már csak hab a tortán.

Aki azt gondolná, hogy csak egy alkalommal lehet eljátszani az üldözött szerbiai roma kisebbség szerepét a németek előtt, az nagyon téved. A visszazsuppoltak nem tétlenkednek idehaza, névváltoztatással és az ehhez illő új személyazonosságival újfent útra kelnek. A nyári hónapokban legjobb elmenni menekültnek, mert ezekre a hónapokra itthon nem jár a szociális segély. Irány a Nyugat, a jól kitaposott migránsösvényen. Ha sikerül, ha nem, egy próbát még megér.

Ahogy Bánátban mondanák: Szömesnek áll a világ!