2024. április 26., péntek

Továbbra is fűtés nélkül a topolyai lakások

Ki az oka a kialakult helyzetnek?

A napokban tapasztalható tavaszias időjárás sem tudja elvonni a figyelmünket arról a tényről, hogy Topolyán továbbra is fűtés nélkül áll négyszáz lakás. Számítások szerint a Május 1., a Vid napja és a Duna utcában lévő tömbházak lakói közül mintegy 1500-an kénytelenek hiányolni a fűtést október 15-e, tehát a fűtési szezon hivatalos kezdete után is. Lapunk hasábjain már több alkalommal is foglalkoztunk a témával, és mint ahogy utaltunk rá, az illetékesek elmondása szerint november huszadikáig megoldódnak a gondok.

Elsődleges feladat a fűtési rendszer rendbetétele, mind a kazánok, mind a csövek és fűtőtestek átvizsgálása és felújítása (Benedek Miklós felvétele)

Elsődleges feladat a fűtési rendszer rendbetétele, mind a kazánok, mind a csövek és fűtőtestek átvizsgálása és felújítása (Benedek Miklós felvétele)

A probléma nem ismeretlen, hisz a tavalyi évben is ezzel küszködtek a lakók. A korábbi években többen is lekapcsolódtak a rendszerről, mondván, hogy a hőszolgáltató, a szabadkai Távfűtőművek nem végezte megfelelő módon a feladatát, és ennek ellenére igen borsos áron megfizettették a szolgáltatást. Egyesek tudni vélték azt is, hogy országszerte városunkban a legdrágább a távfűtés. Mások a most kialakult helyzetért a helyi vezetőket okolták, és tiltakozások megszervezésével fenyegetőztek, amennyiben nem születik gyors megoldás. A Távfűtőművek műszaki szolgálatának képviselőjétől azt tudtuk meg, hogy technikai nehézségei is vannak a fűtés beindításának, hisz az előző idény vége, tehát április óta senki sem viselt gondot az amúgy is elöregedő berendezésekről.

A fűtési rendszerről lekapcsolódott lakók magánúton oldják meg a fűtést, leggyakrabban elektromos energiával, ami azonban újabb problémákat okozhat, hisz mint ahogy a rendkívüli helyzetek törzskara ülésén is elhangzott, a túlterhelést nem tudja elviselni a hálózat.

Tegnap sikerült elérnünk a Távfűtőművek képviselőjét, aki arról számolt be, hogy jelenleg is folynak az egyeztetések a topolyai helyi önkormányzat képviselőivel, és péntekre ígért bővebb tájékoztatást az üggyel kapcsolatban.

Az ügyben felkerestük Kislinder Gábort, Topolya polgármesterét, aki elmondta, hogy a Távfűtőművekkel folytatott korábbi megbeszélések után világossá vált, hogy elsődleges feladat a fűtési rendszer rendbetétele, mind a kazánok, mind a csövek és fűtőtestek átvizsgálása és felújítása. A közeljövőben várható a szolgáltató árajánlata, és ezt követően dönthet a tanács a polgároknak nyújtott támogatás összegéről, amely akár a kétmillió dinárt is elérheti. – Tudjuk, hogy a rendszer beindítása nem kevés pénzbe kerül, hanem milliós nagyságú összegekről beszélünk. A polgárok érdekében azonban meg kell tennünk. A költségvetésünkben van némi mozgásterünk, hogy szolidáris esetekben lépni tudjunk – mondta a polgármester. Azt is hozzátette: – A fűtés technikai része azonban csak az egyik szegmense az egész helyzetnek, hisz a polgároknak is vállalniuk kell a rájuk eső részt, mivel fűtés ingyen nincs. Azzal is meg kell küzdenünk, hogy egyes polgárok nem szeretnének a rendszer részei lenni. Ezt tiszteletben kell tartani, hisz senkit sem kényszeríthetünk. A rendszer gazdaságos működéséhez a legideálisabb azonban az lenne, ha minden lakás a részét képezné. A polgároknak el kell dönteniük, hogy kivel szeretnének fűttetni, hányan vannak, mert e nélkül nem lehet tárgyalni a jövőre nézve – mondta Kislinder.

Kérdésünkre, hogy hogyan fogadták azokat a híreket, amelyek tiltakozások megszervezéséről szóltak, a polgármester elmondta: – Az elégedetlenséget főleg azok a polgárok szítják, akiknek nem fűződik érdekük a távfűtési rendszerhez, hanem már korábban lekapcsolódtak róla, és tudjuk, hogy bizonyos illetményt nekik is kötelességük fizetni, és ezt szeretnék elkerülni. Úgy gondolom, hogy a városi vezetőség nem engedheti meg, hogy néhány olyan lakástulajdonos miatt, aki nem tesz eleget a kötelezettségeinek, több száz lakás fűtetlenül maradjon.