2024. április 25., csütörtök

Mindent értük, semmit sem nélkülük

Bácsfeketehegyen alkotótábort tartottak fogyatékkal élők számára

Hétvégén ért véget az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat háromnapos Mindent értük, semmit sem nélkülük elnevezésű alkotótábora. A három nap alatt mintegy 120 fiatal és felnőtt, fogyatékkal élő fordult meg a táborban, ahol különböző kézműves-foglalkozások és barátkozási lehetőség várt rájuk. Papp Julianna, a társulat elnöke arról számolt be lapunknak, hogy nagyon jó hangulatban telt el a tábor, amelyen nemcsak gyerekek és fiatalok, hanem felnőttek is részt vettek.

A kiállítás részlete

A kiállítás részlete

– A táborba meghívtuk barátainkat a környező községekből is, itt voltak Szabadkáról a gyermek- és cerebrális paralízisben szenvedők egyesülete, Topolyáról a szklerózis multiplexben szenvedők egyesülete és a Bethesda, Szenttamásról a Gyöngy Egyesület, valamint Magyarkanizsáról a Bárka szervezet képviselői. A tábor résztvevői ez alkalommal is több hagyományos szakma alapjait sajátíthatták el. Idén tartottunk mézeskalács-készítést, az oktató a Vajdasági Magyar Folklórközpont munkatársa, Harangozó Otília volt Szabadkáról. Nagyon sikeres volt a fazekasfoglalkozás, gyönyörű tárgyak készültek. Akik csak ismerkedtek az agyaggal, azok kisebb tárgyakat készítettek, akik pedig már korábban is voltak a táborban, azok korongoztak. A fazekasfoglalkozást Berta Izabella és Schramm Tibor tartották, Kisimre Vörös Beáta oktatónk segítségével. Volt batikolás is, amelyet Major Márta vezetett. Mileva Radovanović oktatónk vezetésével a táborlakók fűszernövényekből és ruhaanyagból illatos párnákat és állatfigurákat készítettek. Ez így alkotott egy teljes egészet, s táborlakók hazavihették az itt készült alkotásaikat – mondta el Papp.

A táborban készült alkotásokból egy kiállítást állítottak össze, ennek a megnyitóján alkalmi műsort mutattak be az izidás gyerekek. A kiállítást Raj Rozália, a Vajdasági Magyar Folklórközpont munkatársa nyitotta meg.

– Raj rámutatott, hogy a táborban készült alkotások igazi értékeket képviselnek, hiszen hagyományos, népi kézművestechnikákkal készültek, majd sajnálatát fejezete ki, hogy a kiállításmegnyitóra a meghívottak közül csak nagyon kevesen tudtak elmenni. Épp ezért külön köszönet mindazoknak, akik részt vettek a kiállításmegnyitón, ezzel is igazolva a tábor létjogosultságát – fogalmazott az Izida elnöke.

Az Izida háromnapos alkotótáborát a Szekeres László Alapítvány és Kishegyes község önkormányzata támogatták. Ennek köszönhetően a táborban való részvétel teljesen ingyenes volt.