2024. április 24., szerda

Kvíz és beszélgetés

Közönségtalálkozóval, kvízzel, tortázással és borozással ünnepelte meg 21. születésnapját a Kosztolányi Dezső Színház
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

A közönségtalálkozót Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója vezette. A beszélgetésen részt vett a társulat három színésze, Kucsov Borisz, Mikes Imre Elek és Mészáros Gábor, valamint Gazsó Orsolya, a színház marketingese, közönségszervező, Lukács Lilla szervezőtitkár, producer és Borsos Henrietta, a színház pénzügyekkel foglalkozó munkatársa. A színház működéséről Urbán András szólt, mint mondta, a színházat általában csak a színészekhez kötjük, márpedig a háttérben nagy és nehéz munka folyik, ezért tartotta fontosnak megemlíteni a technikai személyzetet és bemutatni azokat is, akik az irodában dolgoznak.

A beszélgetés folyamán a színészek egyebek között felelevenítették legjobb pillanataikat, de szóltak a nehézségekről is, amelyekkel szembesülnek a munkájuk során. Mészáros Gábor elmondta, hogy az egyetem befejezése után a Kosztolányi színház által a színpad iskolájában találta magát. Kucsov Borisz új társulattagként az KDSZ új előadásának, az Exodus készítésének munkafolyamatát elevenítette fel, de szólt a játszás öröméről is. Borisszal ellentétben Mikes Imre Elek már régóta társulattag, ő visszaemlékezett arra, hogy mennyire jó élmény volt, amikor termet kaptak és az épületbe költözhettek.

A közönségtalálkozót egy kvízest előzte meg, amelyre szintén a Kosztolányi Dezső Színházban került sor. A kvízmester Szerda Zsófia volt, aki lapunknak beszámolt a nem kis fejtöréssel járó megmérettetésről:

Születésnapi torta (fotó: Molnár Edvárd)

Születésnapi torta (fotó: Molnár Edvárd)

– Öt csapat vett részt, egy csapatot öttől-nyolc tag alkotott, diákok, színészek, színházi alkalmazottak, dramaturgok vegyesen. Igyekeztünk úgy összeállítani a csapatokot, hogy mindenhova jusson színházi ember. Legnagyobb számban diákok voltak jelen, akik már régóta járnak a QuizNight-okra, amely a színház udvarában található Cortex klubban zajlik, most kezdtük a második évadot. Budapesten már részt vettem ilyen vetélkedőkön, ott már hét éve tart ez a rendezvény. Erre a kvízre Magyarország több városában is sor kerül, ugyanabban az időben, hétfőn 20 órától. A csapatokat közösen állítjuk össze a kvízmesterekkel, de legnagyobb feladat a budapestiekre hárul. A kérdések mindig változnak és számos kategóriát érintenek, a filmtől, a zenétől, a tudományig bármilyen lehet. Minden májusban, évad végén egy nagy döntőre kerül sor Budapesten, ahova meghívják a legjobb csapatokat. A Kosztolányi Dezső Színház születésnapja alkalmából szervezett kvíz különleges volt, csak színházas kérdéseket tartalmazott. A kérdéseket jómagam állítottam össze, nem kis utánajárással. Arra törekedtem, hogy legyenek izgalmasak és lehessen rajtuk gondolkodni is – mondta Szerda Zsófia és leszögezte, hogy meglepően jó eredmények születtek.

Tegnap a Kosztolányi Dezső Színházban a Jazziré keretein belül az Amerikai Egyesült Államokbeli Mike Parker's Trio Theory zenélt. A születésnapi rendezvénysorozat és a köréje épülő Desiré villamosa csütörtökön, 12-én, 19.30-tól folytatódik a budapesti Tünet Együttes fellépésével, akik Az éjszaka csodái című produkciót viszik színre. A rendezvény keretében szombaton, 14-én, 19.30-kor Radoslav Milenković: Napjaink című szerb nyelvű produkciója lesz látható, 21 órától pedig a Cortex klubban a Lóci játszik zenés est. Ebbe a ciklusba beletartozik még 18-án, szerdán, a budapesti Fehér Ferenc táncszínházi produkciója, a Helló zombi!

A Desiré villamosa programsorozat és a születésnapi rendezvény támogatója a Magyar Nemzeti Tanács.