2024. március 29., péntek

Hahn keményen „beszólt” Ankarának

Minden eddiginél keményebben bírálta Brüsszel tegnap az uniós tagjelölt Törökországot az erőszak felújulása, a jogállamiságban tapasztalható kedvezőtlen folyamatok és a sajtószabadság érvényesítésében érezhető visszalépés miatt.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos az Európai Parlamentben ismertette a bizottság Törökországról szóló éves jelentését. A testület szerint véget kell vetni a fokozódó erőszaknak, és újra kell kezdeni a kurd kérdés tartós rendezésének szentelt béketárgyalásokat Törökországban.

Az elmúlt évben jelentős hiányosságok jelentkeztek a bíróságok függetlenségében, hasonlóképpen a gyülekezési és a véleménynyilvánítási szabadság gyakorlásában, kiváltképpen, ami az újságírók megfélemlítését és a rájuk gyakorolt nyomás fokozódását illeti” – hangoztatta Hahn.

A brüsszeli testület a november 1-jei törökországi választás utánra halasztotta a jelentés közzétételét, ami Recep Tayyip Erdoğan elnöknek szóló gesztusként értelmezhető.

@c = Luxusjachttal érkezett Leszboszra egy újabb menekültcsoport

Egy feltehetően lopott luxusjacht fedélzeten érkezett meg Leszbosz szigetére 345 menedékkérő, akik állításuk szerint Törökországban egyenként 3 ezer eurót fizettek az Égei-tengeren történt átkelésért – közölte tegnap a görög parti őrség. A tájékoztatás szerint a hajó a Görögországhoz tartozó sziget északi részén található Szükámia település közelében feneklett meg. Az utasokat épségben kivitték a partra.