2024. április 19., péntek

Szerbia ötmillió eurót ad Srebrenica fejlesztésére

Már hétfőn átutal az állam kétmillió eurót a boszniai községnek, a kormányfő szerint a cél egy élhetőbb közös jövő megteremtése

Senki nem adhatja vissza az anyáknak elveszett gyermekeiket, a nővéreknek fivéreiket, de a jövőbe nézhetünk és változtathatunk rajta – jelentette ki Srebrenicán Aleksandar Vučić kormányfő, aki a Srebrenica 2015 elnevezésű beruházási-fejlesztési tanácskozáson vett részt. Mint fogalmazott, ma képesek vagyunk arra, hogy gondját viseljük annak a 21 ezer embernek, aki ma lakja e helységet, hogy a jövőben növekedjen számuk és Srebrenica a békés együttélés helyszíne legyen. A konferencia apropóján a szerb miniszterelnök ellátogatott Potočariban található emlékközpontba is és lerótta kegyeletét a srebrenicai áldozatok előtt.

Mint arról Vučić beszámolt, Szerbia hétfőn kétmillió eurót utal át Srebrenicának infrastrukturális fejlesztési célokra, de elkülönítettek további hárommillió eurót közös projektumok megvalósítására. Erről a szerb kormány döntött ülésén. A jövőbe történő befektetés ez, állapította meg Vučić.

– Szerbia a jövőbe tekint, mi szerbek a lehető legjobb kapcsolatokat szeretnénk a bosnyákokkal kialakítani, a lehető legszebb jövőt akarjuk kiépíteni, hogy mindannyiunknak jobb legyen. Kis hozzájárulás ez tőlünk ahhoz, hogy egy ilyen közös jövő megvalósuljon – mondta a kormányfő a fejlesztésekre fordítandó szerbiai dotáció kapcsán.

Hozzátette, hogy Szerbia 2015-ben jelentős megtakarításokat ért el, s a Szerb Köztársasággal és Bosznia-Hercegovinával közös munkacsoport létrehozásában érdekelt, mely meghatározná, mely projektumokra, mely fontos épületek – iskolák, egészségházak – felújítására kell a rendelkezésre álló pénzt elkölteni.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kifejtette, hogy az entitás kormányának fő feladata a fejlesztés, s ez Srebrenicára ugyanúgy vonatkozik, mint a többi községre. Emlékeztetett, hogy a Szerb Köztársaság soha sem tett különbséget ebben a tekintetben, s arról számolt be, hogy a következő két éves költségvetésben összesen 500 ezer konvertibilis márkát különítenek majd el srebrenicai beruházásokra.

A konferencia célja az volt, hogy új lapot nyithasson ez a község, s hogy továbbvigyék azokat az utóbbi periódusban megfigyelhető pozitív változásokat, amelyek Bosznia és Szerbia kapcsolatában mutatkoznak meg – értékelte beszédében Bakir Izetbegović, a boszniai hármas elnökség tagja.

– Amikor valaki Srebrenicát említi, azonnal háborúkra, megemlékezésekre gondolunk. Ezért nem nevezhető kielégítőnek a befektetők érdeklődése sem Srebrenica iránt. Azért vagyunk itt, hogy ezen változtassunk – szögezte le Izetbegović, majd hozzátette: az életet kívánják visszahozni ebbe a városba.