2024. április 24., szerda

Tizenhat továbbképzési program van folyamatban

Szakmai találkozóra invitálta a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar az általános iskolák és középiskolák igazgatóit, kapcsolattartóit
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Mintegy 80 általános iskolai és középiskolai igazgató, illetve kapcsolattartó személy volt jelen a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megtartott szakmai találkozón, amelynek célja, hogy a kar a közoktatási intézményekkel való kapcsolattartás révén jelen tudjon lenni a vajdasági közoktatásban, annak helyzetfelmérésében és állandó jellegű fejlesztésében, valamint együttműködési lehetőségeket fogalmazzanak meg. A kar ugyanis tudományos, kutató, módszertani központ lévén oktatóinak tevékenységei által előadásaikkal, kutatásaikkal, gyakorlati munkájukkal, pályázatok, projektumok, kutatások által kíván jelen lenni a szakmai közéletben és kíván hozzájárulni az oktatás és nevelés továbblendítéséhez. Ezt segítheti az általános iskolákkal és középiskolákkal való kapcsolattartás, és az olyan lényeges témák megvitatása, mint a közoktatás mai problémaköreinek felmérése, az akkreditált továbbképzési programok ismertetése és az intézmény, mint pályázati/pályázási bázispont bemutatása.

Dr. Lepeš Josip megbízott dékán elmondta, hogy ez a szakmai találkozó az első lépés afelé, hogy lehetőség legyen őszintén megbeszélni a problémákat oktatási, módszertani, nevelési területen egyaránt, és bejelentette, hogy akkreditált szemináriumokat fognak szervezni a tanároknak. Mivel a továbbképzési lehetőségeket kulcsfontosságúnak tartják, 16 program akkreditálása van folyamatban amelyekkel igyekeztek minél több tantárgyterületet lefedni, így a témakörök között van az informatika, a matematika, a nyelvi kísérletek, a hátrányos helyzetű diákokkal való foglalkozás, a testnevelés és a természettudományok is. Felhívták a jelenlévők figyelmét arra, hogy a kar szívesen fogadja az iskolákból a pályázati ötleteket is, hogy a pályázatokkal valóban a valós igényekre tudjanak válaszolni és problémaspecifikusan tudjanak megoldási lehetőséget nyújtani ezek a pályázatok. Csapó Mónika szakmunkatárs ismertette, hogy a kar milyen területeken tud segíteni, ezek pedig a továbbképzési lehetőségek, a pályázati lehetőségek és a pályázati ötletek. Halasi Szabolcs a Szabadka Tehetségpont vezetőjeként a tehetséggondozás kapcsán arról beszélt, hogy milyen tehetséggondozással kapcsolatos tevékenység folyik. Három területtel foglalkoznak: logikai-matematikai (informatikai), zenei és testi-kinesztetikai téren folynak a foglalkozások, amelyekre a kar hallgatói önkéntes alapon jelentkeznek. A hallgatók aktívan részt vesznek kutatómunkákban is, például a tehetségek felismerése vagy éppen a lemaradt tanulók fejlesztése témájában.

Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja örömmel üdvözölte, hogy folyamatban van 16 program akkreditálása, és bejelentette, hogy létrejöhet a vajdasági magyar pedagógusok adatbázisa, ugyanis ennek létrehozására éppen a napokban érkezett meg a jóváhagyás Belgrádból, valamint tervben van egy honlap létrehozása is a vajdasági magyar pedagógusok számára.