2024. április 23., kedd

A termelő a feldolgozóiparban is jeleskedhet

Csaknem 105 millió dinár szubvenciót osztott ki a tartományi mezőgazdasági titkárság

A zöldség- és gyümölcstermelők, méhészek, valamint az élelmiszer feldolgozásával foglalatoskodó gazdaságok támogatására írtak alá szerződéseket tegnap Újvidéken a tartományi mezőgazdasági titkárság képviselői az érintett termelőkkel.

Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági titkár a sajtóhoz intézett nyilatkozatában arról beszélt, hogy a feldolgozóiparban dolgozó kistermelők segítése egyik mozgatórugója a titkárság támogatáspolitikájának.

– A zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint a méhészek feldolgozóipari munkafolyamatainak támogatására tavaly 35 millió dinárt költöttünk, ebben az évben azonban már 105 milliót. Ez a szubvenció a legfontosabbak egyike titkárságunk palettáján, mivel a termelőknek segítséget nyújtunk abban, hogy ne csak a primer szektorban tevékenykedjenek, hanem a nyersanyag feldolgozását is könnyebben kivitelezhessék saját gazdaságukban. Ezzel a szubvencióval összesen 170 termelőt sikerült segíteni az idén, nekik ötvenszázalékos önrészt kellett szavatolniuk projektumaik megvalósítására – jegyezte meg a mezőgazdasági titkár.

Bálint János (Fotó: Dávid Csilla)

Bálint János (Fotó: Dávid Csilla)

Bálint János muzslyai termelő méhészgazdaságát fejlesztette a tartományi szubvenció révén.

– A fiammal közösen tartunk méheket, és úgy gondoltuk, hogy az idén összekötjük a termelési és az eladási ciklust, ehhez azonban csomagolóüzemet kellett építenünk a méznek. Ide vásároltunk egy csomagolóvonalat, amely megközelítőleg nyolcvanezer dinárba került, és erre kértük a támogatást. Persze ez a pénz nem fedezi a teljes költséget, viszont nagy segítséget nyújt számunka. Már korábban is pályáztunk a mezőgazdasági titkárságnál, akkor kaptárokat vásároltunk. Ez is nagy segítséget nyújtott, hiszen azóta csaknem nyolcszáz kaptárunk van – jegyezte meg a termelő, aki jónak értékelte az eddigi együttműködést a titkársággal.

– Öt évvel ezelőtt még nem igazán voltak a méhészet terén támogatások. A Vajdasági Méhesszövetség végrehajtó bizottságának egyik tagja voltam, amikor első ízben fordult irányunkba a tartományi titkárság a szubvenciók ötletével, viszont akkor a projektumok húsz százalékát támogatta volna. Ez gyakorlatilag csak az adóköltségeket fedezte volna, ami egy termelőnek sem jelentett sokat. Végül, folyamatos egyeztetések mellett sikerült 40–50 százalékra növelni ezt a szintet, amellyel már könnyebben lehet gazdálkodni – fejtette ki a sajtónak Bálint János.

Vladan Lečić újvidéki méhész is sikeresen szerepelt a pályázaton. Családja már csaknem ötven éve foglalkozik ezzel a mesterséggel.

– A méhek etetésére szolgáló berendezést vásároltuk meg a támogatásnak köszönhetően. A pályázati siker mindenképpen jól jött, hiszen most maradt fel pénz a kaptárak számának bővítésére. Mondani sem kell, az ilyen segítség mindig jól jön, pláne ilyen nehéz időben, mint amilyet élünk – magyarázta a termelő.