2024. március 29., péntek

Visszavonni az új földtörvényt

Bojan Pajtić: A módosítások a hazai kisgazdaságokat teszik tönkre

Ha elfogadásra kerülnek a mezőgazdasági területekről szóló törvényre beterjesztett módosítási javaslatok – amelyeket a szerb kormány már elfogadott és szavazásra továbbított a Köztársasági Képviselőházhoz –, akkor a vajdasági mezőgazdaság alapjaiban remeg meg. Ezért az erre vonatkozó módosításokat vissza kell vonni a képviselőházi eljárásból – jelentette be tegnap Bojan Pajtić tartományi kormányfő.

Mint mondta, ha Vajdaság követelésére a beterjesztéseket mégsem vonnák vissza, akkor a tartományi kormány újabb módosító és kiegészítő javaslatokat terjeszt be a Köztársasági Képviselőházhoz, és élni fog mindennemű intézményesített és nem intézményes jogával, hogy az új törvény a kormány által javasolt formában ne születhessen meg. A nem intézményesített módszerek alatt Pajtić kormányfő tiltakozó megmozdulások megszervezését érti.

A tegnap Újvidéken megtartott sajtótájékoztatón kifejtette, ha a Köztársasági Képviselőház képviselői kiszavaznák az új földtörvényt, akkor jogi személyek 30 évre előre bérelhetnének állami földeket.

– Ha az állami földeket jogi személyeknek, vagyis mágnásoknak adják ki, akkor ki van zárva annak a lehetősége, hogy a kistermelők is szántókhoz jussanak. Ezzel új társadalmi rend, a feudalizmushoz hasonló rendszer alakul ki, ahol néhán hűbérúr kaparintja meg a termőföldet, mindezt nyilvános árverés nélkül – mondta Pajtić.

Elmondta azt is, ha ez megtörténne, a vajdasági falvak sorsa a következő 100 évre megpecsételődik, mert ha egyszer a földet eltulajdonítják, többé már nem szerezhető vissza. Vajdaság területén jelenleg mintegy 50.000 család él állami földek bérléséből. Másrészt, ha eltulajdonítanák az állami földeket, értelmetlenné válna a vagyon-visszaszármaztatás további menete is.

Branislav Boragoški tartományi mezőgazdasági titkár hozzátette, ha az állami földek 30 százalékát a jövőben „jogi személyek” vehetik ki bérbe, akkor mi marad. Vajdaság területén mintegy 450.000 hektár állami föld van. Ha ebből 150.000 hektárt bérbe ad az állam, és ha kivonjuk a restitucióra szánt mennyiséget, a kistermelőknek már semmi sem jut – hívta fel a figyelmet a titkár.