2024. március 28., csütörtök

Szlovénia írányíthatja a bitcoin birodalmat

A szlovéniai Cashila startup vállalat az első a világon, amely banki licencet kapott a digitális bitcoin valuta átkonvertálásához euróra. A bitcoin segítségével a Cashila vállalat konkurálni kíván a SWIFT rendszernek. A SWIFT világméretekben biztosítja a fizetések lebonyolítását. A SWIFT fizetési rendszerben bármely ország bármely bankja részt vehet, lehetséges a bankok közötti és nem banki ügyfelek közötti fizetések teljesítése is.

A világon létező pénz legnagyobb része elektromos formában található meg, a teljes összeg csupán néhány százaléka lelhető fel készpénz formájában. A szlovén állami televízió tolmácsolása szerint egy postai csomag Ljubljanától Isztambulig gyorsabban megérkezik, mint a banki átutalás a két város között. A SWIFT fizetési rendszer, amely felelős a biztonságos nemzetközi pénzátutalásokért, a nagyfokú elővigyázatosság miatt tulajdonképpen nehézkessé teszi az országhatárokon történő virtuális pénzmozgatást. A szlovén állami televízió ismertette, hogy a két szlovén, Tim Mitja Žagar és Jani Valjavec megtalálta a módját annak, hogyan csökkentse a pénz elektronikus utazási idejét, méghozzá a bitcoin segítségével.
A digitális bitcoin valuta euróra történő átkonvertálásakor a Cashila startup vállalat az Európai Unió 28 tagállamának, Izlandnak, Lichtensteinnak, Norvégiának, Svájcnak, Monacónak és San Marinónak a bankjaival folytathat tranzakciókat. A szlovén vállalat igyekszik kiterjeszteni tevékenységét Európán kívülre is, már bejelentette, hogy Dél-Koreára és néhány afrikai országra gondol.

Az utóbbi időben ismét növekszik a bitcoin értéke. Múlt héten 485 dollár fölé emelkedett az árfolyama, amely 2014 szeptember óta a legmagasabb. Így bő egy hónap alatt ez 72 százalékos ugrást jelent. Ugyanakkor még mindig igen messze van a 2013 novemberében beállított 979 dolláros mindenkori csúcstól. A 2010 júliusában 0,08 dollárról indult töretlen szárnyalás 2014-ben tört meg, amikor 75 százalékát veszített értékébül a virtuális pénz. A szakadást az egyik legnagyobb kereskedő okozta, mivel arról számolt be, hogy hackerek több száz millió dollár értékű bitcoint loptak el. A Marketwatch cikke szerint a felfutás Kínával hozható összefüggésbe. Peking ugyanis szigorú szabályokat vezetett be az illegális pénzáramlatok, a fekete pénzek tisztára mosásának megakadályozása érdekében. Ezek a szigorítások pedig a bitcoin piacára terelhették a bűnözőket, kihasználva a virtuális pénz nyújtotta anonimitást.