2024. április 19., péntek

A kormányfő fotója a falfestmény helyén

Óriási fölháborodást váltott ki Zomborban, hogy a Szerb Haladó Párt helyi szervezete egy, a párt- és kormányelnököt ábrázoló, 60 négyzetméteres óriásmolinót feszített ki a város kellős közepén álló épületre, amelyben egyebek közt a párt választási irodája is helyet kapott. A tiltakozók szemét nem Aleksandar Vučić fotója szúrta, hanem az, hogy az óriásplakátot egy meglévő falfestmény (köztéri murália) fölé helyezték, eltakarták vele a műalkotást. Az óriásplakát megjelenésének oka előtt is értetlenül álltak a polgárok, hiszen még nem kezdődött meg a választási kampány, így a pártszervezet ezzel a cselekedetével aligha üzenhet egyebet, mint hogy neki mindent szabad, bármit megtehet. Nem kérte ki a lakóközösség engedélyét a molinó kifeszítésére, miként egyéb engedélyekért se folyamodott, ráadásul a műalkotást elfedő plakát elhelyezéséhez egy, a város által alapított kommunális közvállalat emelőkosaras járművét használta. Erősen gyanítható, hogy közpénzen, pártutasításra, nem pedig a pártkasszából bérelve a járművet.

A problematikus óriásplakát (Fotó: Fekete J. József)

A problematikus óriásplakát (Fotó: Fekete J. József)

Pedig a most letakart falfestmény elkészítését a tartományi műemlékvédelmi intézetnél, az önkormányzatnál és az épület lakóközösségével kellett engedélyeztetni, ugyanis a történelmi városmag összefüggő egészként védelem alatt áll, még a házak homlokzatát sem lehet engedély nélkül átfesteni, nem hogy egy műalkotást eltakarni. Egyébként meg ki követhetne el ilyen dolgot következmények nélkül? Magánember biztosan nem.

Valaki úgy fejezte ki elégedetlenségét a köztéri murália letakarása miatt, hogy az éjszaka leple alatt vörös festéket öntött, vagyis inkább dobott a miniszterelnököt ábrázoló molinóra. Erre viszont nyomban reagált az SZHP városi bizottsága. Közleményében nem mindennapi vandál cselekedetnek nevezi az esetet, ami szerintük a párt és Aleksandar Vučić kormányfő ellen irányult. A közleményből idézem: „Aleksandar Vučić kormányfő mindennap fáradtságos küzdelmet folytat, hogy országunk jobban éljen, erősödjön a gazdaságunk és még jobbak legyenek a jószomszédi viszonyaink, emelkedjen az életszínvonalunk. Ezek az erőfeszítések és a nemzetközi közösségtől naponta érkező elismerések szemmel láthatóan nem tetszenek azoknak, akik miatt anyagilag mélyre süllyedtünk, akik a hatalmat saját gazdagodásukra és Szerbia tönkretételére használták ki. A festékszórás személyes támadás Aleksandar Vučić ellen, s ne feledjük, ő, tekintet nélkül, hogy melyik politikai párthoz tartozik, Szerbia minden polgárának kormányfője. Hisszük, hogy az illetékes szervek mielőbb megtalálják és az igazságszolgáltatás elé idézik e vandál tett elkövetőit. Ugyancsak hisszük, hogy az ellenzék fél a kormányfő által sikeresen vezetett reformoktól, elszántságától, hogy mindörökre útját állja a korrupciónak, és azt is reméljük, hogy azok is a törvény színe elé kerülnek, akik manipulatív eszközökkel ellopták a polgárok pénzét.”

A letakart falfestmény készítői, a Zombori Ifjúsági Boom egyesület tagjai ironikus közleményükben méltatlannak tartják a polgárok, pártok és egyes médiumok fölhördülését, ugyanis szerintük Zombor újkori történelmében első ízben sikerült ilyen gyorsan és hatékonyan megoldani egy kissé megroggyant köztéri murália problémáját.

A falfestményt egyébként 2009-ben a Kioszk egyesülettel közösen, a Telenor Alapítvány támogatásával készítették.

A Pajtić-ellenes plakátok (Fotó: Fekete J. József)

A Pajtić-ellenes plakátok (Fotó: Fekete J. József)

„Egyesületünk üdvözli a Szerb Haladó Párt és az állami szervek hatékonyságát, hogy gyorsan megszülettek az összes szükséges engedélyek a pártmolinó kifüggesztésére. Nincs okunk kételkedni benne, hogy a Szerbiát megállíthatatlanul a szebb jövőbe vezető párt átugorta volna mindazokat a jogi eljárásokat, amelyek egyébként Zombor minden polgárára érvényesek. Ezzel bizonyítottá vált, hogy már messze jutottunk a lomha, bürokratikus adminisztráció megreformálásában. Ezen a példán is láthatjuk, hogy a városi közvállalatok, ez esetben a Zelenilo kommunális közvállalat kész segíteni bármely szervezetnek, így a Szerb Haladó Pártnak is, miként azt számtalan alkalommal irányunkban is megtették” – olvasható a Zombori Ifjúsági Boom ironikus hangütésű közleményében.

A városközpont csúfságát képező egykori Beograd Áruház épületének kirakatait hetekkel korábban valakik körberagasztották Bojan Pajtić tartományi kormányfő arcképét ábrázoló, „Tolvaj!” föliratú plakátokkal, ami nem váltott ki olyan indulatokat, mint a Vučić-molinó kihelyezése, majd festékkel történt elcsúfítása.