2024. március 28., csütörtök

A járulékról és a problémákról

Falugyűlést tartottak Kishegyesen – Elkezdődött a szavazás a helyi járulék újbóli bevezetéséről

Pénteken este falugyűlést tartott a kishegyesi helyi közösség. A polgárokkal Szűgyi István tanácselnök, Juhász Bálint korábbi tanácselnök és Sipos Tibor, a helyi közösség titkára ismertették a helyi járulékkal és az újbóli bevezetéséről szóló szavazással kapcsolatos tudnivalókat.

Juhász Bálint beszámolt az elmúlt tíz év eredményeiről (Lakatos János felvétele)

Juhász Bálint beszámolt az elmúlt tíz év eredményeiről (Lakatos János felvétele)

Sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy Kishegyesen nem valósultak meg dolgok a helyi járulékból – fogalmazott Juhász Bálint az elmúlt tíz év kapcsán. Meglátása szerint számos területen történtek fejlesztések. A mögöttünk lévő időszakban épültek utak, új kutat adtak át a tavalyi évben, és a vízhálózat elöregedett csöveinek egy jó részét kicserélték. Sikerült felújítani a nagy parkot, és egy szoborparkot létesítettek a kis parkban. Az elmúlt két évben 900 facsemetét osztottak szét a polgároknak, és számos szemeteskukát helyeztek ki, számolt be Juhász, majd arról is szólt, hogy 27 civil szervezetet támogattak ebben az időszakban. Sikerült visszaszerezi a színháztermet és a szövetkezeti otthont, megújult a színpad fénytechnikája, s új hangtechnikát fog kapni. A volt tanácselnök hangsúlyozta, hogy számos olyan projektum is megvalósult, amelyet nem a helyi járulékból finanszíroztak, viszont a helyi közösség nélkül nem valósulhatott volna meg. A helyi közösség működéséhez pedig nélkülözhetetlen a helyi járulék. Nincs olyan család Kishegyesen, amely valamilyen formában ne találkozott volna a helyi járulék pozitív hozadékával – fogalmazott Juhász.

A falugyűlés során számos problémát vetettek fel a polgárok. Szűgyi István kifejtette, hogy a gyűlésnek a helyi járulék ismertetése mellett az volt a másik célja, hogy a lakosok elmondják a gondjaikat, meglátásaikat. A gyűlés során felvetődött a Krivaja-szennyezés, ami nagyon komoly gond, viszont a helyi közösség ez ügyben nem tehet semmit. A szennyezés forrása Topolyán van, ezért magasabb szervezetek az illetékesek, számolt be a tanácselnök, majd elmondta, hogy szó volt a szeméttelep áldatlan állapotáról is. Ennek az orvoslásán már dolgoznak, de végső megoldás az új hulladékgyűjtő hely megépítése lesz, ahonnan a szabadkai hulladékfeldolgozóba fogják szállítani a szemetet. Az est során az emberek több olyan problémára is felhívták a figyelmüket, ami idáig elkerülte a helyi közösség látóterét. Ezeket a közeljövőben meg fogják oldani, természetesen ha polgárok lehetősége adnak rá, és megszavazzák a helyi járulékot, mondta a tanácselnök.

A helyi járulékról szóló szavazás szombaton kezdődött és két héten át fog tartani. A polgárok a helyi közösség épületében adhatják le a szavazatukat, mindennap 8 és 19 óra között.