2024. április 19., péntek
EU-migráció

Több millió afrikai menekült már el a hazájából

A Földközi-tengeren át Európába tartók csupán egy kis részét teszik ki azoknak az afrikaiaknak, akik hátrahagyják hazájukat az ott dúló háború, az éhség vagy az embertelen körülmények miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a Szaharától délre lévő államok polgárai közül a fegyveres konfliktusok következtében 15 millióan voltak kénytelenek lakóhelyüktől távol menedéket keresni.

SZOMÁLIA

Csaknem egymillió szomáliai menekült el hazájából az éhség és a tartós erőszak elől. Nagy részük, mintegy 420 ezer ember jelenleg a szomszédos Kenyában él, 250 ezren pedig Etiópiában és Jemenben tartózkodnak.

NIGÉRIA

Több mint 2,2 millió ember menekült el a Boko Haram terrorszervezet által félelemben tartott északkeleti országrészből, és keresett biztonságot Nigéria más területein, illetve 180 ezren a határon túl. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint a Boko Haram iszlamistái elől elűzött nigériaiak, kameruniak és csádiak között 1,4 millió gyermek van.

KONGÓ

A közép-afrikai országban uralkodó erőszak és káosz miatt nagyjából félmillióan választottak új hazát, emellett körülbelül 2,8 millió lehet a belső menekültek száma.

ERITREA

Mintegy 220 ezren menekültek a szomszédos országokba, elsősorban Szudánba és Etiópiába a tekintélyelvű módszerekkel kormányzott és a külvilágtól elzárt Eritreából. Emellett több mint 100 ezer eritreai vándorolt be 2012 óta az Európai Unióba, mindenekelőtt Norvégiába és Svájcba.

DÉL-SZUDÁN

Nagyjából 775 ezren hagyták hátra a világ legfiatalabb államát az ott dúló polgárháború miatt. A menekülők többnyire Etiópiában, Ugandában és Szudánban kerestek menedéket, további 1,65 millióan viszont az ország határain belül.

KÖZÉP-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG

Mintegy 460 ezren menekültek a szomszédos Kamerunba, Csádba és Kongóba a belharcok elől, és hasonló számban találni az országban belső menekülteket.

BURUNDI

Az újabb erőszak kirobbanásától tartva a kis kelet-afrikai országban csak március óta 210 ezren döntöttek úgy, hogy a szomszédos államokban keresnek menedéket.