2024. április 20., szombat
GÖRGEY ARTÚR TÖRTÉNELEMVERSENY

Dobogós a magyarkanizsai csapat

Hetedszer rendezték meg Szegeden a Görgey Artúr Történelemversenyt a magyar és a határ menti szórványban élő 7. és 8. osztályos magyar tanulók számára, amelyen idén „ezüstérmes” lett a magyarkanizsai Hazaszeretet csapat (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola). Az első két helyezett erdélyi tanulmányutat nyert.

A történelemverseny központi témája évente változik, általában az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, a magyarok az első világháborúban, a Rákóczi-szabadságharc, valamint a magyar–lengyel történelmi kapcsolatok jelennek meg a feladatlapokon. Az idei évben a feladatok gerincét a Rákóczi-szabadságharc adta.

Az ország számos településéről érkeztek diákok, hogy megmérettessék tudásukat kedvenc tantárgyukból, sőt az országhatáron túlról is szép számban képviseltették magukat a fiatalok, többek között bánátiak, partiumiak és délvidékiek is részt vettek a vetélkedőn.

Összesen 67 háromfős csapat szállt ringbe a fődíjért, az erdélyi tanulmányi útért. A határon túli csapatok is nagyszámú érdeklődést mutattak: 27 iskola legjobb diákjai indultak a vetélkedőn. A szervezésért felelős Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület képvelőjétől megtudtuk, az indulók közül senkit sem engedtek haza üres kézzel: a versenyzők gazdagabbak lettek a Rubicon történelmi folyóirat egy példányával, illetve az első 6 helyezett könyvjutalomban is részesült. Az első helyet Rákóczi hadnagyai (Kalocsa, Fényi Gyula Általános Iskola) szerezték meg.