2024. március 19., kedd

Nemzetközi összefogással oldható meg a migránsválság

Magyarország ötven rendőrt küldött Szlovéniába a határvédelem erősítésére

Csak nemzetközi összefogással lehet sikeresen megoldani az Európába irányuló népvándorlás problémáját – hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten hétfőn, amikor köszöntötte azt az ötven rendőrt, akit Magyarország a szlovén uniós külső határok védelmére küld segítségül.

A belügyminiszter felidézte: Magyarország több alkalommal kifejtette álláspontját az Európára zúduló népvándorlásról, arról, hogy a külső határainknál meg kell állítani az illegális határátlépőket. Úgy fogalmazott: meggyőződésük, hogy a jelenlegi európai megoldások nem jók, hamis illúziókat keltenek az elindulókban, belső feszültséget keltenek az Európai Unió és a schengeni övezet országai között.

Hétfőn reggel 50 rendőr 10 gépjárművel indult Szlovéniába. A magyarok a szlovén rendőrökkel közösen dolgoznak majd, feladatuk a közrend fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése lesz.

A miniszter fontosnak nevezte a nemzetközi összefogást, és kitért arra, hogy Magyarország már megtapasztalta a népvándorlás okozta nehézségeket, ezért fogadta örömmel a három visegrádi társország (Szlovákia, Csehország és Lengyelország) támogatását, amelynek keretében cseh és szlovák rendőrök, valamint lengyel határőrök érkeztek Magyarországra. Magyarország ezért ajánlotta fel soron kívül, az elsők között segítségét Szlovéniának – tette hozzá.

Pintér Sándor kiemelte: az országos rendőrfőkapitány és a szlovén kormány képviselői már aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében közös műveleti feladatellátásban 50 magyar rendőr közös járőrözéssel, az illegális migránsok mozgásának irányításával a szlovén kollégákkal együttműködve vesz részt Szlovénia biztonságának, a szlovén lakosok biztonságérzetének fenntartásában. Az útnak induló magyar rendőröknek azt mondta: a szlovén határok védelmével Magyarországot és Európát is védik.

A miniszter úgy fogalmazott: Magyarország az Európai Unió egyetlen tagországa, amely a népvándorlás kihívásaira az európai jog, a schengeni elvárások alapján adta meg a választ. Véleménye szerint Magyarország „törvényesen és eredményesen reagált a törvénysértő kezdeményezésekre”. A siker alapjának a törvényes, szakszerű, határozott és az arányok elvét betartó törvényi magatartást nevezte és ennek az elvnek a betartását kérte a Készenléti Rendőrség Szlovéniába tartó tagjaitól is. Hozzátette: az ötven rendőr, akit sok jelentkező közül választottak ki, a kiválók között is a legjobbak voltak.

Pintér Sándor azt mondta, elvárja a rendőröktől, hogy Szlovénia törvényeit tartsák be, továbbá hibátlanul működjenek együtt a helyi hatóságokkal. Kérte: a magyar rendőrök Szlovéniában és a nemzetközi rendőri egységek előtt is növeljék a magyar rendőrség tekintélyét, szerezzenek elismerést Magyarországnak.