2024. április 17., szerda

Novemberben visszatért a tavasz

Egész héten meleg lesz, 20 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet

Szerbia területén ugyan nem dőlt meg a melegrekord, de az tény, hogy jelentősen melegebb volt vasárnap és tegnap is, mint az novemberben lenni szokott. Sőt, a meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is napos, enyhe, inkább tavaszi időre hasonlító időjárás várható, amikor a hőmérő higanyszála 20 Celsius-fok fölé is emelkedhet.

A meleget sűrű köd és hideg idő előzte meg, így a hirtelen változás, illetve az évszakra nem jellemző magas hőmérséklet a szakemberek szerint megerőltetheti az emberi szervezet. Az orvosok ezért réteges öltözködésre biztatnak, hiszen amíg nappal meleg van, este lehűl a levegő. Illetve azt tanácsolják a krónikus betegeknek, hogy tartsák magukat a szakorvosuk által kiírt terápiához.

A hirtelen jött meleg csalóka lehet, mégis vasárnap és tegnap is az utcán nappal nem volt ritka látvány a szinte nyári viselet. Belgrádban a belvárosban az utcai hőmérők 25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet is mértek a napon, amire kihat a közlekedés sűrűsége is. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet hivatalos jelentése szerint tegnap Loznicán volt a legmelegebb, ott 25 Celsius-fokot mértek, egyébként az ország minden területén 20 Celsius-fok körül alakult a hőmérséklet, egyedül a hegyvidékeken volt valamivel hidegebb, Kopaonikon például 13 Celsius-fokot mértek. A Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint az évszakra nem jellemző, rendkívül meleg idő várható a hét végéig, amikor átlagon felül alakul a hőmérséklet, 20–22 Celsius-fok körüli értékekkel.

A meleg idő Európa nagyobb részét érinti. Banja Lukában 27 Celsius-fokot mértek, a legtöbb európai fővárosban 15–20 Celsius-fok körül alakult a hőmérséklet, azzal, hogy az fölé a déli részeken emelkedett. Magyarországon átlagban ugyan nem dőlt meg a melegrekord, de például Budapesten vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat II. kerületi központjában kereken 20 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, ami 0,1 fokkal több, mint amit 1886-ban mértek.

A szerbiai Hidrometeorológiai Intézet egy hónapot felölelő előrejelzése szerint lehűlés majd csak november második felében várható, akkor lehet majd csapadékkal is számolni. Addig viszont túlnyomóan napos, néhol szeles idő várható. November utolsó napjaiban az első havazással is számolni lehet.