2024. április 19., péntek

Szárma mindenkinek!

Topolyán immár harmadik alkalommal szervezték meg a Szármafesztivált, amely egyre népszerűbb és egyre több látogatót vonz. A Capriolo étterem mellett ezúttal körülbelül ötven csapat mérte össze szármafőző képességét három kategóriában: hagyományos (savanyú káposzta levelében), különleges (szőlő, spenót vagy más levélben), illetve vegetáriánus/böjti.

A csapatok között számos községbeli és azon kívülről érkező szervezetet, egyesületet láthattunk, de érkeztek látogatók Vajdaság minden tájáról, Közép-Szerbiából, és az idén először Magyarországról is, ezzel nemzetközivé téve a versenyt. A délelőtti köd ellenére mindenki időben el tudta kezdeni a főzést. A csapatok főztek cserépedényben, üstben, bográcsban. Megfigyelhettük, hogy az emberek körében a mai napig a hagyományos szárma a legnépszerűbb. Déltől pedig ugrásszerűen megemelkedett a látogatók száma, hisz számos kísérőprogram várt kicsiket és nagyokat egyaránt. Volt kirakodóvásár, kézműves termékek bemutatója, kézműves foglalkozások a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre jóvoltából, kalandpálya, lovas kocsikázás, íjászat, tea, forralt bor és persze szárma mindenkinek. A programok közül ki kell emelnünk az igencsak népszerű, látványos és időnként véres káposztareszelő versenyt. A nap folyamán folyamatosan élőzene szólt. Fellépett az óbecsei Fokos zenekar, a szabadkai Ravnica együttes, valamint a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ különböző szakosztályai.

Tölgyesi Huba, az eseményt szervező Origo Egyesület elnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy a tavalyihoz képest szinte megduplázódott a résztvevő csapatok száma. Emellett a rendezvényre kilátogatók száma is gyarapodott, és a jó reklámnak köszönhetően elég sok helyre eljutott a híre. Tölgyesi reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez a fejlődő tendencia tovább folytatódik majd. Külön kiemelte, hogy örömteli az, hogy nagyon sok fiatal van a résztvevők között, hisz mint mondta, napjainkban egyre több gyorsételt fogyasztanak és egészségtelenül táplálkoznak, de ez a fesztivál bebizonyította azt, hogy a hagyományos ételek igenis népszerűek körükben.