2024. április 26., péntek

Bárki Bárkája

Kiss László, Markó Béla, Elek Tibor és Farkas Wellmann Éva (Lukács Melinda felvétele)

Kiss László, Markó Béla, Elek Tibor és Farkas Wellmann Éva (Lukács Melinda felvétele)

A Szabadkai Városi Könyvtárban, pénteken este, a zEtna XII. Irodalmi Fesztiváljának keretén belül a békéscsabai Bárka folyóirat bemutatására került sor. Az est résztvevői Elek Tibor irodalomtörténész, főszerkesztő, Farkas Wellmann Éva költő, a Bárkaonline szerkesztője, Kiss László író, szerkesztő és Markó Béla író, költő voltak. A Bárka folyóiratról Elek Tibor szólt:

– 1999-től vagyok a lap főszerkesztője, azelőtt főszerkesztő-helyettes voltam. A folyóirat kéthavonta jelenik meg, immár nyolcadik éve a békéscsabai Jókai Színház kiadásában. Meghatározása szerint a Bárka művészeti, társadalomtudományi folyóirat, de főként irodalommal foglalkozik. A Bárka nyitott és befogadó minden érték iránt, tekintet nélkül korra, nemre, származásra, lakhelyre, hogy a legkülönbözőbb stílusirányzatok, nézetek képviselőit egybegyűjtse. Ez egyfajta tudatos kánontörés, valamiféle termékeny eklektika tudatos létrehozása. Szerzőinknek nincs ellenére, olvasóinknak pedig kifejezetten örömére szolgál, hogy egy lap hasábjain találkozhatnak olyan szerzőkkel, akikkel egy folyóiraton belül esetleg csak nagyon ritkán szoktak. Nálunk kapott először igazán hangsúlyos szerepet a regionális és a helyi értékek közös felmutatása, hiszen az egyetemes értékek együttes megjelenítésére törekszünk. A kezdetektől egyetemes magyar kultúrában, összmagyar irodalomban gondolkodtunk, ezt következetesen meg is valósítottuk – mondta és bemutatta a Bárka aktuális számát.

A továbbiakban Farkas Wellmann Éva szerkesztő a Bárkaonline-ra tért ki, felhívta a figyelmet a nyomtatott és az online kiadás közötti különbségekre, kiemelte mindazokat a tartalmakat, amelyek csak online léteznek, majd pedig a honlap rovatai között kalauzolta el az érdeklődőket. A folyóirat bemutatója során Kiss László arra tért ki, hogy a Bárka a diákokat is megcélozta.

A bemutató irodalmi est jelleget is öltött, Markó Béla saját alkotásait olvasta fel, akárcsak Farkas Wellmann Éva, akinek egyik verse épp Markó Béla egyik felolvasott versére reflektált. Kiss László az újonnan megjelent két kiadványát ismertette. Az idei Ünnepi Könyvhétre kiadott Ki mondta, hogy jó volt című kötetéből egy részletet olvasott fel, és szót ejtett a Farkas Zoltánnal közösen jegyzett Outcast című könyvről is, amely Farkas Zoltánnak, az Ektomorf frontemberének eddigi pályáját mutatja be.