2024. április 24., szerda

Nyolcvanszázalékos részvétel

Gondok nélkül bonyolódott le tegnap Mianmarban a 25 év után tartott első szabad parlamenti választás, amelynek legnagyobb esélyese a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD). A választási bizottság közlése szerint mintegy 80 százalékos volt a részvétel. Eredmények csak a hét derekán várhatók, mert a közigazgatás fejletlen, és nincsenek hagyományai a szabad választásnak.

A választást a négy éve kezdődött demokratikus átmenet próbájának tekintik. Az országot 1962 óta vaskézzel irányító katonai kormányzat 2011-ben oszlatta fel önmagát. Több mint 90 párt 6000 jelöltje indult a választáson: a két legfontosabb politikai formáció az ellenzéki NLD és az egykori tábornokokat tömörítő, kormányzó Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártja (USDP).

A választás tétje a parlament összetételén kívül az új államfő személye is, őt a törvényhozás néhány hónap múlva választja meg. Aung Szan Szú Kji, aki a juntától örökölt alkotmány értelmében nem indulhat az elnökválasztáson, kijelentette: az NLD győzelme esetén „az elnök fölött” fog állni.

Szú Kji pártjának színébe, vörösbe öltözve adta le voksát Rangun belvárosának egyik iskolájában, a nemzetközi média figyelmének kereszttüzében.

Thein Szein elnök déltájban szavazott a fővárosban, Najpjidóban, majd bemutatta tintás ujját – bizonyítandó, hogy szavazott –, a mozdulat jelképpé vált a közösségi portálokon.

A szavazóhelyiségek zárása után Alexander Lambsdorff, az európai megfigyelők küldöttségének vezetője közölte, hogy „nem látott csalásra utaló jeleket”. Hozzátette azonban, hogy „a folyamat még korántsem ért véget”, és bármi történhet a szavazatok összeszámlálásakor vagy az urnák szállításakor.

A szavazásra jogosult 30 millió mianmari nagy része életében még nem szavazott. Számos szavazó büszkén mutogatta tintás ujját, a fiatalok szelfiket készítettek, amelyek gyorsan terjedtek az interneten.

Az utolsó szabadnak tekintett (1990-es) választásokon a junta meglepetésre engedte indulni és győzni az NDL-t, de nem ismerte el az eredményeket, a házi őrizetben tartott Aung Szan Szú Kji pedig nem szavazhatott.

A 2010-es választásokon az USDP meggyőző győzelmet aratott, de nem igazán volt vetélytársa: Szú Kji pártja bojkottálta a voksolást. A 2012-ben tartott időközi választásokon az NLD a 44 hely közül 43-at megnyert.