2024. április 25., csütörtök

Öt évtizedes jubileum

Képkiállítással és díszüléssel ünnepelt a Szakegyesületek és Társulatok Szövetsége

Galéria megnyitásával, Törteli Károly Szabadka épületei című képkiállításával és a közgyűlés ünnepi ülésével emlékezett meg a szabadkai Szakegyesületek és Társulatok Szövetsége megalakulásának 50. évfordulójáról. A Szövetség pillanatnyilag 27 tagszervezetből áll, ezeknek a szervezeteknek nyújt segítséget, szervezési és könyvelési szolgáltatások formájában.

A galéria és egyben az első képkiállítás megnyitója kapcsán Bencsik István, a szövetség közgyűlésének elnöke szólt a megjelent vendégekhez.

Elmondta, jelentős eseményre emlékezünk, hiszen a szövetség 50 éve alakult meg, 1965. március elsején. Úgyhogy ehhez képest kissé késik a jubileum megünneplése, de szerették volna ezt valamilyen alkalomhoz kötni. Így a székház belső terét újították fel az évfordulóra. Újrameszelték, kicserélték a parkettát, kijavították a tetőt, mert beázott az épület. A parketta egyébként nem teljesen új, néhány elemet kicseréltek, egyébként meg a régi, 1922-ben lerakott parkettát hozták rendbe.

A szövetség előcsarnokában az évforduló alkalmából képgaléria nyílt. Ezzel kapcsolatban Bencsik elmondta, ez a tér hosszú ideje kihasználatlan volt, ezért szerették volna tartalommal megtölteni. Ezen a helyen a szövetség tagjai be tudják mutatni alkotásaikat. A szövetség tagjai szerint a fiatal alkotóknak kevés bemutatkozási lehetőség jut Szabadkán, ezért elsősorban rájuk gondoltak. Az első kiállítás Törteli Károly képeiből nyílt meg csütörtökön este. Törteli Károly négy évtizede tagja a szövetségnek, és Bencsik szerint az ő munkássága tükrözi a leghívebben tevékenységüket.

Ninkov Kovačev Olga művészettörténész elmondta, örömmel tölti el, hogy megmentették ezt az épületet. Sajnos az építész nevét nem tudjuk, a levéltárban nem található meg.

– Törteli Károly ezzel a kiállítással tiszteleg Szabadka építészete előtt. Azt gondolom, hogy valami funkciót kellene adni a régi épületeknek, hogy megmentsük a város magját. Törteli Károly is erre törekedett, világéletében ezzel foglalkozott. Azzal is, hogy tanította, és hogy igyekszik lerajzolni és megmenteni az emlékezet számára ezeket az épületeket – mondta a művészettörténész.

Az ünnepi közgyűlés Bencsik István szavaival kezdődött, majd Maglai Jenő Szabadka polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, kevés egyesület dicsekedhet ilyen hosszú fennállással. Mint kiemelte, a szakma és a szakmaiság mentén tudta a szövetség saját működését előrevinni. A polgármester szerint fontos, hogy a szakmaiság, amely az utóbbi időben háttérbe szorult, ismét teret nyerjen.

Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkárhelyettes a tartományi kormány nevében üdvözölte a jelenlévőket. Elmondta, nagy megtiszteltetés számára jelen lenni egy öt évtizedet megért szervezet jubileumán. A szövetség olyan időszakban kezdte meg munkáját, amikor a civil szerveződés még mást jelentett, mint ma.

Meggyőződésem, hogy a szövetség azért tudott öt évtizeden át megmaradni, mert mindig a megoldásokat, a válaszokat kereste, és itt a bizonyítéka annak, hogy meg is találta – mondta.