2024. március 28., csütörtök

Az idén megnyílik a kanizsai buszállomás

A végéhez közeledik a magyarkanizsai autóbusz-állomás építése, a tervek szerint az e hónapban esedékes műszaki átvétel után az év végéig a forgalom is megindulhat

A buszállomás építését 2013 őszén kezdték, helyszínként pedig a Törökkanizsára vezető út bal oldalán, a gyógyfürdőhöz vezető lejáróval szemben lévő területet jelölték ki. Az állomás épülete az idén tavasszal elkészült, a befejezésig azonban még egyéb belső és külső munkálatok hiányoztak.

Tóth Vilmos településrendezéssel és építésüggyel megbízott tanácstag elmondta, az épület stílusjegyeit illetően hasonlóságot lehet felfedezni a Művészetek Házával, a könyvtárral vagy a horgosi Művelődési Házzal, ezáltal az objektum illeszkedik a község arculatához is. A 120 négyzetméteres épületben egy jegyárusító, váróterem és mellékhelyiség is lesz, valamint egy kisebb üzlethelyiségnek is jut hely. Az állomás üzembe helyezésével a József Attila Könyvtár előtti és a Művészetek Házával szembeni megállókon már nem vesznek föl utasokat, a többi megállóhely megmarad. A buszállomást gyalogosan a rendőrség utcájából lehet az egyik legrövidebb úton megközelíteni. Az épület és a városközpont szintkülönbségét lépcsővel és a kerekesszékesek számára kialakított labirintusszerű lejáróval küszöbölték ki.

A buszállomás beruházási értéke megközelítőleg 20 millió dinárra tehető, amelyből hárommillió dinárt a tartományi titkárság finanszírozott, a többit pedig az önkormányzat. Az állomás egyelőre két peronnal működik majd.

– Két fedett peron épül most meg, de összesen hat autóbusz fogadására volna lehetőség, ez a hosszú távú elképzelés. A többi négy peron kialakítása igénytől és persze az anyagi lehetőségektől függ, meg attól is, hogy a továbbiakban hogyan fejlődik a városnak ez a része. Értem itt az Idea cég kereskedelmi kisközpontját, valamint ezen a helyen kellene, hogy megépüljön az élményfürdő is. Ezek Magyarkanizsa hosszú távú tervei, ha megvalósulnak, akkor itt már nagy autóbusz-forgalomra számíthatunk – mondta Tóth Vilmos.

Egyelőre még nem tudni, ki fogja üzemeltetni a buszállomást, az önkormányzat a teljes üzemeltetésére pályázat útján választja ki a megfelelő céget.