2024. április 19., péntek

A helyi járulékról

Bácsfeketehegyen, Kishegyesen és Szeghegyen szombaton kezdődik a helyi járulékról szóló szavazás – A bácsfeketehegyi tanácselnök a járulék felhasználásáról, fontosságáról

Csütörtökön este falugyűlés volt Bácsfeketehegyen, egyetlen napirendi ponttal. Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke, Juhász Attila, a helyi közösség titkára, Marko Rovčanin, Kishegyes község polgármestere és Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke a helyi járulékról beszéltek a polgárokkal. Nem véletlen ez, hiszen november 7-én, szombaton kezdődik a népszavazás a helyi járulék újbóli bevezetéséről.

Bojtos Béla arról számolt be lapunknak, hogy ötven éve létezik helyi járulék Bácsfeketehegyen.

Bojtos Béla ismerteti a helyi járulék felhasználását (Lakatos János felvétele)

Bojtos Béla ismerteti a helyi járulék felhasználását (Lakatos János felvétele)

– 1965 óta van nálunk helyi járulék. Akkor még jobb idők jártak és a teljes infrastruktúra, az utak, a kúthálózat, a vízvezeték, stb., a járulékból épült ki. Nélküle a mai napig nem lennének ezek a dolgok. Ezt onnan látjuk, hogy ma nem tudjuk kellőképpen fenntartani azokat a dolgokat, amit az ősök megépítettek. Annyira viszont karban tudjuk tartani, hogy léteznek és használhatók. Őseink pozitív gondolkodása tovább folytatódott és 2005-ben a polgárok újból megszavazták a helyi járulékot. Nagyon jó lenne, ha most ismét meg tudnánk hosszabbítani.

– Mi minden valósult meg az elmúlt tíz évben a helyi járulékból?

– Nem csak arra kell gondolnunk, hogy mi épült fel ebben a tíz évben, mert az embernek fent is kell tartania azt, amije van. Minden ami ma létezik Bácsfeketehegyen, az fenn is lett tartva az évek során. Gondolok itt a sportcsarnokra, amelyre óriási igény van és maximálisan kihasználják. A kutainkat karbantartjuk és újak lettek fúrva. Akár két falut is el tudnánk látni, ha lenne megfelelő csőhálózatunk. Közben elkészült az ökokút is, aminek rendszeresen tisztítjuk a szűrőrendszerét. Az utakat folyamatosan karbantartjuk, s a földes utcákat zúzott kővel töltöttük fel. Az útpadkákat legyalultuk, amire nem volt korábban példa. Rengeteg földet elhordtunk, s most a csapadék nem az utakra, hanem az árkokba folyik. Az árkok igencsak elhanyagolt állapotban voltak, ezért folyamatosan dolgozunk a karbantartásukon. Nagymértékben sikerül megszüntetnünk a belvizeket, a közvilágítás pedig teljes egészében ki lett cserélve. Vannak, aki nem elégedettek ezzel, de tudni kell, hogy 50 új lámpatestet helyeztünk ki, és most minden karón van lámpa. Még ott is, ahol Tito idején sem volt. A vízvezetékünk 1965-ben épült és 15 éves garanciát adtak rá. Azóta ezek a csövek elöregedtek, s hirtelen nyomáskülönbség esetén hibák jelentkeznek. Ezeket a lehető leggyorsabban kijavítjuk. Új dolgokat is sikerült megvalósítanunk, pl. felépült a tájház. Idén készült el a nyári színpad, s az volt vele a gond, hogy ki használhatja előbb. Ebből is látszik, hogy a színpaddal valós igényt elégítettünk ki. Játszótereket csináltunk, amiket rendszeresen használnak a gyerekek. Gond volt a közbiztonsággal, ezért az önkormányzat pályázatán keresztül kamerákat szereltünk fel. Ingyen wifi-használatot biztosítottunk a falu központjában, ahol a legtöbb fiatal megfordul. Rengeteg dolgot csináltunk ez alatt a 10 év alatt, mindezt nem lehet csak úgy felsorolni.

– Mire fogják fordítani a helyi járulékot az elkövetkező tíz évben?

– A karbantartások továbbra is alapvető tevékenységünket fogják alkotni. Fontos számunkra a vízvezeték állapota, a falu kinézete és a közbiztonság. Készítettünk egy projektumot a központ rendezésére vonatkozóan. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy csökkentettük a helyi járulék összegét. A nyugdíjasoknak az eddigi 1,5 százalék helyett csak 1 százalékot kell fizetniük, a földműveseknél a hektáronkénti 50 kilogramm búza ára helyett 45 kilogramm búza ára lett előirányozva, a munkások és a vállalkozók esetében pedig a jövedelem 3 százalékát 2,5 százalékra csökkentettük – mondta el Bojtos.

Amint említettük, szombaton kezdődik a népszavazás. A bácsfeketegyi szavazópolgárok a helyi közösség épületében adhatják le szavazatukat mindennap 8 óra és 19 óra között. A szavazás november 22-én fog zárulni.