2024. március 28., csütörtök

21 éves a Kosztolányi Dezső Színház

Közönségtalálkozóra, előadásokra és zenés estekre is sor kerül az ünneplés alkalmával
Urbán András (Molnár Edvárd felvétele)

Urbán András (Molnár Edvárd felvétele)

A születésnapi eseménysorozat és a köréje épülő Desiré-villamosa már pénteken elkezdődött, amikor a budapesti Szabó Balázs bandája koncertezett. Az ünnepléssel és a programokkal kapcsolatban Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója számolt be lapunknak:

– Színházunk idén ünnepli 21. születésnapját, az alapításától számítva. Annak idején, 2006-ban, amikor a színház igazgatója lettem, elkezdtünk megemlékezni erről az eseményről, és úgymond egy új történetben igyekeztünk helyezni a Kosztolányi-színházat. November 9-ére tettük a színház születésnapját. Ez az a dátum, amikor Kosztolányi Dezsőt az önképzőkörből, később a gimnáziumból kirúgták. Mint ismeretes, az önképzőköri tanára kritizálta a versét, erre ő felszólalt, mondván, hogy tud olyan jól magyarul, mint a tanár úr. Ennek lett a kirúgatás a következménye. Erre az eseményre mindig úgy tekintettünk, hogy valahol közvetíti azt a szellemiséget, amit a Kosztolányi Dezső Színház is képvisel. Annak idején egy másik dátumon is gondolkodtam, létezik egy naplóbejegyzés, amelyben Kosztolányi és Csáth arról beszélgetnek, hogy a Piros csizmát játsszák a színházban, és elegük van abból, hogy ilyen előadások kerülnek repertoárra – hallottuk Urbán Andrástól, majd ismertette a születésnapi műsorsorozatot.

– A már néhány éve szervezésre kerülő Desiré-villamosa rendezvényünket a születésnapnak szenteljük. Hétfőn este 18-tól Szerda Zsófia vezetésével színházas témájú kvízt tartunk a Cortexben, a színház udvarában található művészklubban. Idén nem játszunk saját előadást a születésnapon, 19.30-tól egy közönségtalálkozó lesz, amit jómagam moderálok, jelen lesznek rajta a Kosztolányi-színház alkalmazottai és a színészek egy része is. Beszélgetünk a közönséggel, az ünneplés pedig tortázással, borozással és zenés szórakozással zárul. Kedden, a Jazziré keretein belül fellép a Mike Parker's Trio Theory az Egyesült Államokból. Csütörtökön, 12-én, 19.30-tól a budapesti Tünet Együttes Az éjszaka csodái című produkciót viszi színre. Szombaton, 14-én, 19.30-kor Radoslav Milenković: Napjaink című szerb nyelvű produkciója lesz látható, 21 órától pedig a Cortex klubban a Lóci játszik zenés est. Ebbe a ciklusba beletartozik még 18-án, szerdán, a budapesti Fehér Ferenc táncszínházi produkciója a Helló zombi! – mondta Urbán András, majd pedig szólt a színház működésével kapcsolatban is.

– A Kosztolányi-színház életében, amióta én is vezetem, vannak eredményesebb és úgymond üresebb időszakok is. Nem szükséges hazudnunk és mindig szuperlatívuszokban beszélnünk, hanem őszintén. Ez is valószínűleg lehetővé tesz egyfajta fejlődést. Változásokra került sor a társulaton belül, újra kialakult egy érdekes, városias magja, és ez egy sajátos társulatot eredményez. Olyanokról van szó, akik nem torpannak meg, akarnak fejlődni és úgy gondolom, hogy egy jó időszak elé néz a színházunk. Ezt bizonyítja legutóbbi előadásunk, Tolnai Szabolcs Exodusa is. Minden baj ellenére jó a hangulat a színházunkban, de nyilván sokat küzdünk a pénzügyi problémákkal. Ez rengeteg energiát elvesz, ettől nehéz ez az egész, de optimistán állok elébe az elkövetkező időszaknak, és remélem jövőre is ugyanezt elmondhatom. Mindenképpen pozitív, és a Desiré-fesztivál kapcsán is tapasztaljuk, hogy megjelent egy fiatal generáció, akik kötődnek ehhez a színházhoz. Ennek ellenére színházunk nem csak a fiataloknak szól, hanem mindazoknak, akik nem a koruk alapján határozzák meg önmagukat. Ugyanakkor a Kosztolányi Dezső Színháznak van egy furcsa renoméja, hogy bármit tesz, azt valaki megszólja, de ezt is örömmel üdvözöljük. Szívesen fogadjuk a kritikákat, sok előadásunk épp erről szól, hogy legyen véleményük az embereknek – fejtette ki Urbán András.

A Desiré villamosa keretein belül megvalósuló programsorozat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával jött létre.