2024. április 18., csütörtök
Mexikói legfelsőbb bíróság:

Alkotmányellenes a marihuána teljes tilalma

A mexikói legfelsőbb bíróság egy történelmi jelentőségű ítéletében úgy határozott, hogy a marihuána teljes tilalma alkotmányjogi szempontból túlzó, és nem védi az egészséghez való jogot, ellenben korlátozza a személyiség szabad kibontakozásának lehetőségét.

A testület szerdai döntésével négy mexikói felperes számára jóváhagyta a marihuána élvezeti célból történő fogyasztását és termesztését, és ezzel gyakorlatilag zöld jelzést adott a kábítószer legalizálásának. Mexikóban jelenleg kis mennyiségben engedélyezett a marihuána birtoklása, tilos viszont a fogyasztása és a termesztése. „A teljes tilalom túlzó, és nem védi az egészséghez való jogot. A fogyasztását engedélyezni kellene, szem előtt tartva a szabad személyiség kibontakozásához való jogot” – szögezte le Olga Sánchez Cordero bírónő.

Az ítélet ugyan most csak négy felperesnek szólt, de precedensértékű lehet a jövőbeli joggyakorlatot tekintve. A legfelsőbb bírósághoz az után fordultak a Toleráns és Felelős Személyes Fogyasztás Mexikói Társasága (Smart) nevű csoport tagjai, hogy az egészségügyi hatóságok megtagadták tőlük a marihuána élvezeti célból történő termesztését és fogyasztását.

Enrique Peña Nieto elnök Twitter-üzenetében jelezte, hogy a kormány tiszteletben tartja a legfelsőbb bíróság döntését, ez azonban nem azt jelenti, hogy Mexikó legalizálni fogja a marihuánát. Az ítélettel viszont kezdetét veheti egy vita a kábítószer-fogyasztás megakadályozásának hatékonyabb szabályozásáról. „Nem termeszthet mostantól minden polgár marihuánát” – hangsúlyozta Eduardo Sánchez kormányszóvivő.

Humberto Castillos, a szövetségi kormány főjogásza azt hangsúlyozta az ítélettel kapcsolatban, hogy egyedi esetről van szó, tehát továbbra is bűncselekménynek minősül a marihuána termesztése, még saját felhasználásra is.

Latin-Amerikában eddig nem igazán bizonyult hatékonynak az Egyesült Államok által régóta megkövetelt szigorú, drogellenes politika. Mexikó évek óta szenved a biztonsági erők és kartellek közötti véres drogháborútól, amelynek már tízezrek estek áldozatául. Dél-Amerika számos politikusa követel irányváltást a drogpolitika terén, főleg hogy az Egyesült Államok több szövetségi államában már engedélyezték a marihuána fogyasztását. Jelenleg az USA 50 tagállamából 23-ban (plusz Washington D. C.-ben) árulnak legálisan orvosi marihuánát, Coloradóban és Washington államban pedig bárki vásárolhat akár 28 grammot is egyszerre, ha elmúlt 21 éves. A déli kontinensen két évvel ezelőtt, a világon elsőként Uruguay legalizálta a marihuána termesztését és értékesítését.