2024. április 20., szombat

Konzuli fogadónap volt Nagybecskereken

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa kihelyezett fogadónapot tartott tegnap Nagybecskereken. Százhúsz kérelmező dokumentációját vették át. November 24-én még egy fogadónap lesz Nagybecskereken.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a tegnapi volt a 16. kihelyezett konzuli fogadónapja a Petőfi MME székházában.

– A mai napon 120 kérelmet veszünk át, november végén várhatóan újabb 120-130 kérelem vár ránk. És miután nagy az érdeklődés, már tudjuk, hogy február 23-án szintén Nagybecskereken tartunk egy újabb kihelyezett konzuli fogadónapot. Tapasztalatunk az, hogy mint ahogy az általános tapasztalat a honosítás során, hogy sokan szeretnének magyar állampolgárságot szerezni nem megfelelő nyelvtudás birtokában is – nyilatkozta dr. Plank Zoltán, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja.

Ebben a hónapban még egy fogadónap lesz (Fotó: Kecskés István)

Ebben a hónapban még egy fogadónap lesz (Fotó: Kecskés István)

A magyar állampolgárság iránti érdeklődés a régióban folyamatos. Mint ahogy Gabona Ferenc, a nagybecskereki CMH-iroda vezetője mondja, az érdeklődés nemcsak a nagybecskerekiek és a muzslyaiak részéről nagy, hanem a környező falvakból is vannak jelentkezők. Így Erzsébetlakról, Lukácsfalváról, Szentmihályról, Udvarnokról, sőt még Ürményházáról is jöttek kérelmezők.

Az erzsébetlakiak is mind nagyobb számban kérelmezik a magyar állampolgárságot. Mint ahogy Jano Havran mondja, ősei a régi magyar területen éltek, és már unokájának, a lányának és a rokonságának is van magyar állampolgársága. Nincs szándékában elköltözni, de mint mondja, a magyar útlevéllel könnyebben utazhat más országokba.

A muzslyai Kocsobán család számára a magyar állampolgárság egyfajta biztonságot jelent. A családfő László szerint a magyar útlevéllel könnyebben eljuthatnak külföldön élő rokonaikhoz, de ha a helyzet úgy hozza, elmehetnek dolgozni, a gyerekeik pedig könnyebben tanulhatnak Magyarországon.
A kihelyezett konzuli fogadónapok nagy segítséget jelentenek a bánáti kérelmezőknek, mert így nem kell nekik Szabadkára vagy Belgrádba utazniuk, hogy átadják a kérelmüket.