2024. április 26., péntek

Elfogadták a „pálinkatörvényt”

A képviselőház megszavazta a töményitalokról szóló jogszabályt

Egyszerűbb és olcsóbb lesz a pálinka főzése, jobb helyzetbe kerülnek a kistermelők, akik végre „előbújhatnak” a szürkegazdaság zónájából és legálisan állíthatják elő, árulhatják termékeiket.

Az alkoholos italok előállítására vonatkozó törvény elfogadásával – meghatározott feltételek mellett – természetes személyek is készíthetnek töményitalokat. Nem lesznek komplikált eljárások.

Darko Jakšić, a mezőgazdasági tárca munkatársa megerősítette: alkoholos italok előállításával magánszemélyek is foglalkozhatnak ezután, mint ahogyan az az Európai Unióban is bevett gyakorlat.

Nem fogunk különböző szőrszálhasogató előírásokat támasztani a polgárok elé ebben a kérdésben, egyetlen követelményünk csak annyi, hogy a termék élelmiszer-biztonsági szempontból kielégítő minőségű legyen – magyarázta.

Erre tett ígéretet a parlamenti vita során Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter is. Egyszerű eljárások, melyekkel mindenki élhet – mondta.

Az agrártárca képviselői korábban azt is elmondták, törvényes lesz a pálinkafőzés nagyobb mennyiségben is. Az idevágó törvényt az év végéig fogadja el a parlament.

Saját használatra és eladásra is főzhetnek majd pálinkát a polgárok. A jelenlegi törvénykeretek az utóbbit nem engedélyezték, viszont az új jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a magánszemélyek is bekapcsolódjanak az idevágó piaci folyamatokba – mondta el a törvénnyel kapcsolatban Kolinda Hrehorović, szintén az agrártárca munkatársa.

A kormány arra számít, hogy növekedni fog a bejegyzett töményital-gyártók száma. A statisztika szerint évente 44,8 millió liter pálinkát állítanak elő hazánkban, minden évben csaknem 3 százalékkal növekszik a legyártott mennyiség.